Test: Er nyt kamera fra GoPro pengene værd? Tjaaaaaaah

Går du op i god billedkvalitet, rammer Hero 6 Black fra GoPro næsten i plet

Vi udsatte GoPro Hero 6 Black for en direkte sammenligning med Hero 5 Black. Se resultatet her. Videoreportage: Jakob Jørgensen

GoPro Hero 6 Black: Vandtæt 4K-aktionkamera, stemmestyret, touch-betjening, indbygget GPS, trådløs overførsel, passer med tidligere udstyr fra GoPro. Set til 4495 kroner.

900 kroner.

Så meget skal du betale ekstra for GoPro's nyeste actionkamera Hero 6 Black sammenlignet med forgængeren Hero 5 Black.

De to kameraer er ellers på overfladen umulige at skille fra hinanden. Alle nyhederne sidder inden i, og ifølge GoPro giver de ekstra penge dig bedre billedstabilisering, flottere videooptagelser i højere opløsning og muligheden for at lave slowmotion video i en ny kvalitet.

På papiret kan den slags naturligvis se godt ud. Men Ekstra Bladet trak fredag en dag ud af kalenderen for at lade påstandene komme an på en prøve.

Vi satte simpelthen Hero 5 og Hero 6 op mod hinanden og testede flere af de områder, GoPro selv fremhæver som forbedrede.


Skærmen på et GoPro bliver nemt 'splattet til', når det går vildt for sig. Men du kan vaske kameraet under hanen. Her har vi testet med forgængeren GoPro Hero 5 Black. Videoreportage: Heine Jørgensen

Det skal du vide om GoPro Hero 6 Black

Har fået ny processor kaldet GP1 Processor

Understøtter 4K optagelser (60 billeder pr. sekund) og super slowmotion i 1080p (240 billeder pr. sekund)

Give tre gange så hurtig overførsel af data

Er vandtæt ned til 10 meters dybde uden ekstraudstyr

Fungerer med eksisterende mounts fra GoPro og Karma-dronen

Kan optage stillbilleder i HDR og RAW

Kan stemmestyres (ikke på dansk, red.)

Koster 4499 kroner i Danmark og kan købes fra i dag. Det er 900 kroner mere end forgængeren Hero 5 Black.

1. Billedstabilisering

Et actionkamera skal naturligvis have en god billedstabilisering. Det siger sig selv. Og GoPro Hero 6 er ikke ringe på det felt.

Under vores optagelser var der dog marginale forskelle - til Hero 6's fordel - når man sammenligner de to modeller.

Vores dom: Uafgjort

GoPro giver sit actionkamera bedre 4K og en helt ny app

2. Lydkvaliteten

Begge modeller er vandtætte, hvilket kan være en forklaring på, at lyden på både Hero 5 og Hero 6 ligger i den mere 'dåsede' afdeling. Der var på testholdet lidt uenighed om, hvilken lyd der lød bedst. Men enighed om, at det kan gøre meget bedre.

Går du efter et kamera, hvor lyden er vigtig - for eksempel til blogging - bør du optage lyden på en ekstern, bedre mikrofon. Og så synkronisere lyden i redigeringen bagefter.

Vores dom: Uafgjort

GoPro: Derfor faldt vores drone til jorden som en sten

3. Billedkvaliteten - eksponering

Evnen til at eksponere billeder korrekt og ikke mindst hurtigt skifte mellem for eksempel lyse og mørke scener er afgørende for, hvordan dine videoptagelser bliver.

GoPro har i deres markedsføring lagt vægt på, at særligt dette område er markant forbedret. Og vi er meget enige. GoPro Hero 6 eksponerer både flottere og hurtigere end Hero 5. Billederne står ganske enkelt flottere og gør det nemmere for brugeren at lave fremragende optagelser.

Vores dom: Hero 6 vinder

Stabil som en klippe og 'mudderfast': Helt ude i skoven med GoPro

4. Funktionerne

Hero 6 har det nemt, når gælder om at vinde på specifikationer.

Du kan nu optage i højere kvalitet. For eksempel 4K med 60 billeder pr. sekund og slowmotion i 1080p med 240 billeder pr. sekund.

Det sker i et nyt format, som vi havde problemer med at knække i redigeringen, men som bruger pladsen på hukommelseskortet mere effektivt.

Betjeningen af både Hero 5 og 6 sker via en touch-menu, der kræver tilvænning. Du kan godt fare vild i indstillingerne, men touch-betjeningen er hurtigere på Hero 6.

Overførslen af data via Wifi er samtidig markant forbedret på den nyeste model.

Vores dom: Hero 6 vinder

Satser også på VR

Efter en længere testperiode er GoPro nu også klar med deres bud på et VR-kamera kaldet Fusion.

Kameraet kan bestilles fra i dag og koster 5899 kroner, men det leveres først til november.

5. Dommen

Kan du lide moderen eller datteren?

Sådan er spørgsmålet også lidt her, hvor Hero 6 koster 900 kroner mere end forgængeren, men på flere områder kun marginalt forbedrer sig.

Den samlede pakke, som nyheden leverer, er dog til fulde pengene værd. Vi glæder os særligt over den forbedrede billedkvalitet og evnen til at eksponere flottere og hurtigere end før. Det er rigtigt godt.

Ejer du en GoPro Hero 5 eller ikke har budget til at betale over 4000 kroner for et actionkamera, skal du ikke ærgre dig. Du kommer fortsat langt med Hero 5.


Her kan du se vores testvideo i fuld opløsning. Videoreportage: Jakob Jørgensen

Kom i gang med actionkamera: Vandhunde og racerhoveder kan begynde her

Din tjekliste inden køb

1. Vandtæt

Et actionkamera er ikke pengene værd, hvis det ikke kan tåle vand. Her er det slet ikke nok at være vandafvisende. Kameraet skal kunne tåle store mængder vand og meget gerne en afvaskning efter brug. Vær opmærksom på, at nogle kameraer kræver et særligt etui for at være vandtætte.

2. Slagsikker

Det giver – som med vandet – sig selv, at dit actionkamera skal kunne tåle nogle tæsk. I den prisklasse, vi kigger på i artiklen, er slagsikkerheden i den lavere ende. Modellerne kan tåle stød og at blive tabt fra lav højde. Men de klarer ikke en tur under dækket på din bil.

3. Nem at betjene

Da actionkameraer bruges under sport og andre udendørs aktiviteter, er det vigtigt, at de nemt kan betjenes. Meget gerne med en enkelt tydelig knap, der bare kræver et tryk – og så optages der. Alternativt kan de have stemmestyring, der endnu ikke findes på dansk.

4. Nem at redigere

Tjek om kameraet har indbygget funktioner, der gør det nemmere for dig at få optagelser ud af det og senere redigere dem. For eksempel ved overførsel til en smartphone/tablet.

5. 4K-optagelser

Som minimum skal dit kamera optage i Full HD, men meget gerne også 4K. Det er ikke sikkert, at du bruger denne høje videoopløsning til alle optagelser. Men det er rart at have muligheden – især fordi mange i dag har et 4K-fjernsyn derhjemme og gerne vil lave 4K-optagelser til det.

6. Beslag

GoPro er førende i branchen, når det gælder udviklingen af beslag. Tjek om det kamera, du overvejer at købe, også har beslag til at sætte på en hjelm, en cykel eller en bil. Heldigvis har mange af producenterne lært, at actionkameraer kræver masser af beslag.

7. Prisen

Forvent at smide mindst 2000 kroner for et godt actionkamera. Og måske mere. Køber du for billigt, risikerer du at få en model, du i sidste ende ikke har den forventede glæde af.

Seneste nyt

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.