Tjek selv: Så ringe er sikkerheden på dit sociale netværk

Mange sociale medier og chat-tjenester har dårlig kryptering, afslører sikkerhedsorganisation - se den nedslående liste her

Der er stor forskel på sikkerheden i de sociale netværker og chatsystemer, som mange danskere dagligt bruger. (Foto: Tobias Hase/AP)
Der er stor forskel på sikkerheden i de sociale netværker og chatsystemer, som mange danskere dagligt bruger. (Foto: Tobias Hase/AP)

De seneste år har det stået klart, at myndighederne har forholdsvis let ved at overvåge folks digitale gøren og laden.

Digital sikkerhed og kryptering af kommunikationstjenester er derfor ikke længere noget, som kun tech-nørder og konspirationsteoretikere diskuterer.

Massiv overvågning på nettet: Sådan beskytter du dig mod snageri

Organisation: Sikkerheden er generelt dårlig
Men hvor godt beskytter for eksempel sociale kommunikationstjenester som iMessage, Facebook og Skype dig egentlig, når det gælder kryptering og sikkerhed?

Det korte svar er: overvejende dårligt, men med et par lyspunkter, skriver Mobil.nu.

I hvert fald ifølge Electronic Frontier Foundation, der har undersøgt en række sociale medier og kommunikationstjenester.

Tjek sikkerheden hos de tjenester, du bruger mest, herunder.

LÆS OGSÅ: HTC’s overskud styrtdykker med 78 procent

 

Facebook Messenger - DUMPER
Facebooks chatsystem Messenger scorer elendige 2 ud af 7 point. Beskederne er krypterede, mens de sendes, men efterfølgende kan Facebook få adgang til dem, hvis de får ordre til det – eller bare har lyst.

Højreorienterede raser: Facebook censurerer vores nyheder

 

Google Hangouts - DUMPER
Google Hangouts scorer sølle 2 ud af 7 points. Beskederne er krypterede, mens de sendes, men efterfølgende kan Google få adgang til dem, hvis de får ordre til det – eller bare har lyst.

LÆS OGSÅ: 10 år med iPhone på godt 5 minutter

 

Snapchat - DUMPER
Snapchat scorer elendige 2 ud af 7 point og har samme problem som Facebook Messenger og Google Hangouts: billederne er krypterede, mens de sendes, men hackes Snapchat på et senere tidspunkt, kan man få adgang til dem.

Google går i sort: Ændrer farven på links

 

Viber - DUMPER
Viber scorer 2 ud af 7 point og har tilmed samme problem som Facebook Messenger og Google Hangouts: beskederne er krypterede, mens de sendes, men efterfølgende kan Viber få adgang til dem, hvis de får ordre til det – eller bare har lyst.

Hvad kan man gøre, når sikkerheden er så dårlig?

Selv WhatsApp, der scorer 6 ud af 7, giver faktisk ikke 100 procent sikkerhed for, at deres krypteringsteknologi rent faktisk virker, da uafhængige sikkerhedseksperter ikke kan få adgang til krypteringskoden.

Så hvad kan man så gøre? EFF anbefaler, at man tjekker et par andre apps ud i stedet for, der alle scorer 7 ud af 7 point.

Det drejer sig om disse apps: Signal, Silent Phone, Telegram og Text Secure, der alle på den ene eller anden måde laver fuldstændig kryptering af beskeder, både når de sendes og er sendt.

LÆS OGSÅ: Hver fjerde bilist ville sove i selvkørende biler

 

iMessage - BESTÅET
Apples chat-app får 5 ud af 7 point. iMessage scorer godt takket være, at beskederne er krypterede, mens de sendes, og Apple kan ikke aflæse beskederne efterfølgende. Koden er ikke tilgængelig, så uafhængige eksperter kan ikke vurdere krypteringen og sikkerheden ordentligt - og det får tjenesten minus for.

Kendt magasin: iPhone er verdens vigtigste gadget

 

WhatsApp -BEDST
WhatsApp har for nylig opdateret sin krypteringspolitik, og alt man sender med WhatsApp bliver krypteret. Tjenesten scorer 6 ud af 7 point hos EFF, hvilket er flest point, når det gælder kryptering og sikkerhed hos en besked-tjeneste.

LÆS OGSÅ: Drake smadrer streaming rekord med nyt album

 

Skype - DÅRLIGST
Skype er verdens mest benyttede VOIP-tjeneste (Voice Over IP). Den scorer skræmmende lave 1 ud 7 point og har dermed den ringeste sikkerhed blandt de største chat-tjenester i verden.

Beskederne i Skype er krypterede, mens de sendes, men Microsoft kan få adgang til dem efterfølgende. Kildekoden til Skype er heller ikke tilgængelig for uafhængige eksperter til at vurdere kvaliteten af krypteringen og sikkerheden ordentligt.

Undgå ondt i hovedet: Sådan finder du den rigtige hovedtelefon