Tjente milliarder på Skype - nu vil Janus Friis skabe en ny succes

Skype-stifter udvider sin beskedtjeneste Wire med video og gennemført kryptering - planen er at skabe en ny milliardsucces

Som Skype kan Wire bruges på en lang række af digitale platforme. (Foto: Wire)
Som Skype kan Wire bruges på en lang række af digitale platforme. (Foto: Wire)

Det er måske et af de hårdeste markeder, man kan lave programmer og tjenester i.

Men danske Janus Friis, der stiftede Skype og i 2011 scorede en kæmpe formue på at sælge firmaet til Microsoft, har om nogen forudsætningerne for at få succes med endnu en beskedtjeneste.

I direkte konkurrence med netop Skype, men også WhatsApp, Facebooks Messenger og Snapchat forsøger han og en gruppe af iværksættere i disse måneder at få fodfæste med app'en Wire.

Sådan kan Wire blive en succes

Uanset hvor god en beskedtjeneste Wire måtte være, så kræver det brugere - mange brugere - for Wire at få succes.

Som bruger får du nemlig kun glæde af beskedtjenesten, hvis din familie og venner også bruger den. Og her har Skype, WhatsApp, Facebook og lignende tjenester jo en oplagt fordel: de har allerede milliarder af brugere.

P.t. er der ifølge Wire mellem 150.000 og 250.000 sign-ups hver måned, så der er langt til milliarden.

Alt er krypteret
Wire er et start-up fra Schweiz, der siden 2014 har været støttet af Janus Friis, som i dag er firmaets bestyrelsesformand.

Ideen er som med Skype at skabe en avanceret og gratis beskedtjeneste, der i denne uge også blev udbygget med videoopkald og forbedret kryptering.

- Vi vil lave noget, der passer til den moderne tid, hvor mobiltelefoner har store skærme, siger Janus Friis i et interview med Bloomberg.

- Programmet skal være nemt at bruge og smukt designet, men også respektere vores ret til at have et privatliv, når vi kommunikerer.

Premiere i dag: Denne Galaxy S7-model vil vi helst have

Wire, der kan bruges på computere, iOS-enheder, Android og Windows, er hårdt krypteret. Det betyder, at programmet som standard er krypteret for alle brugere.

Samtaler, chat og video er samtidig sikret mod aflytning ved såkaldt peer-to-peer kryptering - altså kryptering på de lokale enheder og uden at kommunikationen går via eller gemmes på en server.

Et sikkert alternativ til Wire

Open source projektet Signal er et godt og sikkert alternativ til Wire.

Det er også gratis, hårdt krypteret og anbefales varmt af Edward Snowden, der dagligt bruger Signal til at sikre sin kommunikation.

Du kan dog ikke lave videoopkald - men godt sende videoer - med Signal, ligesom programmet rent teknisk ikke har så mange funktioner som Wire.

Træt af mobilsnak: Sådan fik han alle til at holde mund

Wire: Vi sælger ikke dine date
Modsat flere andre beskedtjenester lover Wire, at brugernes data aldrig sælges videre eller bruges kommercielt.

Det er dog ifølge Janus Friis planen, at der på sigt indføres nye funktioner i tjenesten, som man mod betaling kan få adgang til.

Svigter dit WiFi også: Her er 5 mulige løsninger