Træt af hackere på nettet? Sådan banker du dem

Du får snart mulighed for at advare banker og teleselskaber, så svindlere ikke kan låne penge i dit navn

Så sent som i denne uge fik mange denne sms, der er endnu et forsøg på at narre personlige oplysningerne fra folk og misbruge deres identitet.
Så sent som i denne uge fik mange denne sms, der er endnu et forsøg på at narre personlige oplysningerne fra folk og misbruge deres identitet.

Op mod 50.000 danskere oplever hvert år forsøg på og i mange tilfælde også misbrug af deres identitet. Pludselig er der indgået låneaftaler og udstedt kreditkort i ens navn af en svindler.

Og det kan tage måneder at rydde op efter ID-tyverierne, som er svære at stoppe igen.

Efter sms-svindel: Ryd op i dit digitale liv før hackerne gør det

Et lovforslag, social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) netop har fremsat, skal give dig et nyt våben. Fremover skal du kunne advare banker, mobilselskaber og andre långivere om, at din identitet er stjålet:

- Det kan fx være i forbindelse med, at borgeren har mistet sit pas eller kørekort.

- Der kan også være tale om, at en borger har været udsat for identitetsmisbrug og nu ønsker at gøre lån- og kreditgivere opmærksom på, at disse ikke umiddelbart skal yde lån til personer, der udgiver sig for at være den pågældende, lød det fra ministeren, da lovforslaget forleden blev 1. behandlet.

Sådan fungerer den nye ID-lås

Hvis du har mistanke om, at din identitet er stjålet, kan du registrere en advarsel i CPR-registeret

De største långivere og virksomheder trækker i dag informationer fra registeret og vil se advarslen, hvis nogen forsøger at låne penge i dit navn

Man kan selv bede om at få advarslen fjernet igen, men den vil ifølge lovforslaget ligge som en historisk registrering

Allerede i dag findes lignende systemer i vores nabolande Sverige og Norge

Når loven som ventet vedtages, vil den træde i kraft 1. januar 2017

Får du dette opkald: Du må ALDRIG ringe tilbage

Opbakning - med forbehold
Der er bred opbakning blandt partierne i Folketinget til loven, der skal træde i kraft 1. januar 2017.

Både blandt politikerne og flere af dem, der har svaret i en høring om sagen, frygtes det dog, at loven kan skade borgere, der frivilligt låser deres CPR-nummer med ID-låsen. Fx hvis de senere vil låne penge på lovlig vis.

Problemet er, at virksomhederne ikke kan se i CPR-registeret, hvorfor man har ladet sig registrere:

'Forbrugerrådet Tænk kan ikke støtte forslaget i dets nuværende form,' skriver organisationen i sit svar.

'Det er meget problematisk, at årsagen til, at forbrugeren ønsker at advare mod kreditgivning, ikke skal angives i registeret'.

Tænk mener, at likvide forbrugere senere kan få problemer med at låne eller tegne aftaler, alene fordi de har stået i registeret. Det er også et problem, at oplysningerne ikke slettes, selv når man har bedt om at få fjernet advarslen.

Beskyt dig mod frækt sms-trick: Slå denne funktion til i aften

Politiet: IT-kriminalitet eksploderer

Torsdag udgav Rigspolitiet en omfattende strategisk analyse af kriminaliteten i Danmark. Og her blev netop IT-kriminalitet fremhævet som et voksende problem.

Den stigende digitalisering af samfundet - og de kriminelles evne til at udnytte svaghederne i systemet - er forklaringen på, at politiet i 2015 modtog et rekordstort antal anmeldelser om databedrageri. Nemlig 16.608 mod 10.804 i 2014 og blot 4857 i 2009.

Antallet af sager menes dog at være markant større. Hackingen sker i øvrigt ofte fra udlandet, hvor professionelle hackere dagligt forsøger at ramme danske computerbrugere.

Dit NemID er ikke spærret - men denne sms skal slettes

Långivere: Giv os flere data
Hos IT-Politisk Forening er man endnu mere kritisk. Blandt andet fordi oplysningerne deles bredt med alle virksomheder, der abonnerer på CPR-registeret:

'Den type information skal ikke udstilles bredt.'

'I den nuværende form er lovforslaget efter vores opfattelse forhastet og bør ikke gennemføres.'

Blandt långivere som banker og teleselskaber tager man positivt imod den kommende ID-lås.

Virksomhederne og deres organisationer håber, at der kan åbnes op for adgang til endnu flere informationer - fx om stjålne pas og kørekort, der i dag misbruges i stor stil til kreditbedragerier.

Du kan læse ministeriets svar på de forskellige kritikpunkter her.