Trods strenge regler om roaming: Nu må teleselskab sende ekstraregning

Mobilselskabet Plenti skal ikke længere tilbyde sine kunder mobilabonnementer med indbygget EU-roaming

Som det første teleselskab i Danmark kan Plenti nu forlange ekstra betaling for mobilsnak og dataforbrug under rejser i EU. PR-foto
Som det første teleselskab i Danmark kan Plenti nu forlange ekstra betaling for mobilsnak og dataforbrug under rejser i EU. PR-foto

De nye regler for mobiltelefoni, der trådte i kraft 15. juni, skulle gøre det muligt at bruge mobiltelefonen i andre EU-lande i stor udstrækning uden at betale ekstra for det.

Men det gælder ikke kunder hos mobilselskabet Plenti.

Her har man nemlig - som de første i Danmark - fået dispensation for reglerne, så man også må tilbyde abonnementer, hvor kunderne betaler et roamingtillæg pr. minut eller pr. megabyte, når de er i udlandet.

Henriette fanget i mobil feriefælde: Troede det var gratis

Plenti: En underskudsforretning
Årsagen er, at Plenti ikke har sit eget mobilnetværk og skal købe sig ind på andre selskabers netværk. Og det er så dyrt for netop Plenti, at selskabet taber penge, når kunderne bruger deres mobil i udlandet.

Samtidig har Plenti ingen af de indtægter, som teleselskaber med eget netværk får, når turister besøger Danmark og bruger danske mobilnetværk.

Derfor har Plenti, som reglerne giver mulighed for, søgt Energistyrelsen om lov til at opkræve et roamingtillæg, da de ikke kan få omkostningerne dækket på anden vis:

- Vi mener grundlæggende, at den regulering, man har indført, er forfejlet, fordi der ikke har været fokus på at regulere wholesale-priserne mellem selskaberne.

- I stedet har man presset EU-roaming ned i de eksisterende kunders abonnementer uden at tage hensyn til den prisstruktur, der ligger bagved, siger Peter Mægbæk, der er medstifter og direktør i Plenti.

Teleanalytiker: EU har fejlet totalt

Man kan hverken klandre Erhvervsstyrelsen eller mobilselskabet Plenti for, at der nu åbnes mulighed for at bøje roamingreglerne.

I stedet skal kritikken rejses mod EU for at have skabt nogle umulige forhold på telemarkedet, mener teleanalytiker John Strand fra Strand Consult:

- Først skabte man roamingregler, der gjorde det dyrere for den enlige mor med to børn at have et mobilabonnement.

- For pludselig skulle hun betale mere for et abonnement, selv om hun modsat direktøren og den velstående familie ikke rejser ud og bruger sin mobil, siger John Strand.

Og den aktuelle sag med Plenti gør kaos totalt:

- Nu står vi i en umulig situation, hvor et enkelt teleselskab - Plenti - pludselig er eneste sted, hvor den enlige mor kan få sig et ordentligt abonnement til den pris, hun betalte før.

- Problemet er bare, at alle andre teleselskaber skal følge reglerne og ikke kan gøre som Plenti. Det er hul i hovedet, at man med roamingreglerne ødelægger konkurrencen, mener John Strand.

CBB sender ulovlig regning for at modtage opkald

EU-pakke eller ekstraregning
Siden juni har Plentis kunder kunne vælge mellem et abonnement, der kun gjaldt i Danmark og to abonnementer, der også kunne bruges i udlandet.

Fremover vil det være muligt at ringe fra udlandet og bruge data på ferien med selskabets abonnementer.

Som udgangspunkt vil det dog koste et roamingtillæg, med mindre man tilkøber et abonnement med en EU-pakke.

P.t. har Plenti to fri tale/fri dataabonnementer, der koster 149 kroner om måneden med EU-pakken og 119 kroner uden.

Afgørelsen fra Energistyrelsen gælder indtil 30. juni næste år.

Yousee skruer op for priserne - og svigter traditionelt tv