Uber-chef stopper

Travis Kalanick forlader om få dage bestyrelsen i det kontroversielle selskab

Foto: Tobias Hase/Ritzau Scanpix
Foto: Tobias Hase/Ritzau Scanpix

Han har brugt bøllemetoder verden over for at gøre sin køretjeneste Uber til en milliardforretning. Men efter talrige skandaler er Travis Kalanick nu fortid i sit eget selskab, skriver CNN.

Inden slutningen af måneden træder han ud af bestyrelsen, så han kan 'koncentrere sig om andre opgaver'. Milliardæren har da også de seneste uger solgt voldsomt ud af sine personlige aktier i selskabet.

- Det er det rigtigt tidspunkt for mig at fokusere på mine nuværende forretninger og filantropi, siger han i en udtalelse.

- Jeg er stolt over alt, hvad Uber har opnået.

Krimi Over 3000 har anmeldt overgreb under Uber-ture i USA i 2018

Har solgt ud
I december opgjorde avisen Wall Street Journal, at Kalanick havde solgt over 90 procent af sine aktier for en værdi af mere end 2,5 milliarder dollar - hvilket svarer til 16,9 milliarder kroner.

Uber-stifteren begyndte sit salg af aktier ovenpå Ubers entré på børsen i USA. Når selskaber går på børsen, er der en "lockdown"-periode, hvor ejerne lover ikke at sælge en vis andel af deres aktier i selskabet.

Den periode udløb i november. Og straks efter begyndte Kalanick at sælge ud.

Samfund Uber mister retten til at køre i London

Sexchikane og dårligt arbejdsmiljø
Travis Kalanick stiftede i 2009 Uber, hvor private kan melde sig som chauffører for tjenestens brugere, sammen med Garrett Camp. I 2010 blev Kalanick også direktør for selskabet.

I 2017 blev han presset ud af investorer, der havde kastet penge i Uber, men ikke synes om den mængde af negativ pressedækning, som Kalanick tiltrak sig.

Den britiske avis The Guardian fremhæver især anklager om kønsdiskrimination, sexchikane og dårligt arbejdsmiljø i Kalanicks tid hos Uber.

Uber arbejder stadig med at nedbringe sine underskud på bundlinjen, og efter en entré på børsen til en værdisætning på 556 milliarder kroner er aktiens kurs faldet fra 41,5 dollar aktien til 30,5 - altså et tab af værdi på omkring en fjerdedel.

22 kommentarer
Vis kommentarer