Usikker mail: Sig nej hvis banken beder dig gøre det her

Flere danske banker har bedt om kopier af pas og kørekort i en ukrypteret mail - kunderne risikerer at få deres personlige oplysninger hacket

Historien i Version2 har tilsyneladende fået hurtig effekt hos bankerne. Hos Nordea så den hjemmeside, der tidligere opfordrede til at sende dokumenter pr. mail, nemlig således ud mandag morgen. (Skærmdump: Nordea.dk)
Historien i Version2 har tilsyneladende fået hurtig effekt hos bankerne. Hos Nordea så den hjemmeside, der tidligere opfordrede til at sende dokumenter pr. mail, nemlig således ud mandag morgen. (Skærmdump: Nordea.dk)

De burde være landets sikreste steder. Men flere store banker har alligevel opfordret deres kunder til en ganske usikker adfærd.

Ifølge Version2.dk har fem danske banker - Nordea, Lån og Spar, Arbejdernes Landsbank, Santander Consumer Bank og Ikano Bank - bedt kunderne om kopier af deres pas og kørekort i en ukrypteret mail.

Massiv overvågning på nettet: Sådan beskytter du dig mod snageri

Og selv om det lyder nemmere end E-boks og andre krypterede løsninger, er det en farlig vej, som bankerne dermed har sendt deres kunder ned ad:

- Det er bankens ansvar ikke at bruge et system, der ikke er sikkert og er opfundet i 70'erne - det er absurd, siger Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed, til Version2.

Edward Snowden: Er du også elektronisk nøgen på nettet?

Banker: Det er ikke i orden
Hos flere af bankerne erkender man i dag, at det ikke var holdbart at bede kunderne om følsomme dokumenter via en mail:

- Det overrasker os, for vi har en klar politik om ikke at indhente personfølsomme oplysninger på denne måde, svarer Arbejdernes Landsbank websitet.

Både Arbejdernes Landsbank og Lån og Spar vil nu indskærpe internt, at man ikke skal bede om pas/kørekort over mail. Hos Nordea er den konkrete hjemmeside også lavet om og advarer nu direkte mod at sende dokumenter pr. mail.

Gratis men farlige: Falske WiFi-netværk lokker os i fælden

Kontakt techredaktionen

Har du en god historie om teknologi, ris eller ros? Mail til tech@eb.dk - eller sms/mms til 2860 2939 (alm. takst). Du er også velkommen til at sende en direkte besked på Twitter: