Vil fælde Mark Zuckerberg med snedig plan

Mark Zuckerberg nægter at møde op til en høring hos det britiske parlamentet, der i stedet beslaglægger dybt fortrolige og pinlige dokumenter om Facebook

Tilbage i april var Zuckerberg i den varme stol foran amerikanske toppolitikere, for at komme med en forklaring på skandalen. Dengang udlagde Ekstra Bladet sagen. Se det her. Videoreportage: Ekstra Bladet TV/Producer: Martin Lorentsen

Hvis man driller en tiger længe nok, så bider den.

Det lærer Mark Zuckerberg nu på den hårde måde, efter han adskillige gange har afvist at møde op til en høring i London, som blandt andet de britiske og canadiske parlamenter står bag.

For hvis manden ikke vil forklare sig, må man jo selv forsøge at blive klogere på, hvad Facebook har gang i. Derfor tvang det britiske parlament sig i sidste uge til en mængde af dybt fortrolige og pinlige dokumenter, som i værste fald kan fælde Facebook.

Rasende Zuckerberg efter Apple-kritik: Hold op med at bruge iPhone

Tvunget til samarbejde
Ifølge The Guardian opdagede de britiske politikere, at stifteren af firmaet Six4Three var på besøg i netop London.

Med sig havde han uheldigvis en række af dokumenter fra en retssag, som firmaet har rejst mod Facebook. Papirerne er hjemme i USA gjort hemmelige af domstolen, der behandler sagen. Men da forretningsmanden og dokumenterne pludselig var på britisk jord, slog landets myndigheder til.

De opsøgte ham på det hotel, han brugte i London og stillede et ultimatum: giv os papirerne, eller vi smider dig i fængsel. Da han nægtede at gøre det, blev han eskorteret til parlamentet og sat under nyt pres.

Den usædvanlige manøvre endte med, at det britiske parlament fik en kopi af papirerne, der blandt andet indeholder private mails fra Mark Zuckerberg og flere af hans chefer.

Se hvordan du beskytter dig bedre på Facebook.

Krav: EU skal kulegrave Facebook efter kæmpe datalæk

Anklage: Aflytter og spionerer
Ifølge søgsmålet fra Six4Three har Facebook i flere tilfælde overvåget og groft udnyttet brugernes data.

Det skulle blandt andet være sket ved, at Facebooks app til Android gjorde det muligt at åbne telefonernes mikrofoner og overvåge brugerne.

I andre tilfælde har Facebook ifølge søgsmålet snaget i billedgalleriet hos iPhone-brugere og fjernstyret Bluetooth-funktionen på mobile enheder, der fik slået Bluetooth til, så Facebook kunne finde ud af, hvor brugerne befandt sig.


Herover svarer Damian Collins Facebook, der forsøger at begrænse skaderne, efter flere af firmaets fortrolige dokumenter er beslaglagt af det britiske parlament.

Sådan beskytter du dig bedre mod techgiganternes svigt

Katastrofal håndtering
Facebook afviser beskyldningerne, men informationerne fra retssagen kan alligevel blive dybt problematiske, når høringen om Facebooks katastrofale håndtering af brugernes data holdes i morgen.

- Vi har nogle meget alvorlige spørgsmål til Facebook.

- De vildledte os om den russiske indflydelse på deres platform. Og vi har stadig ikke fået svaret på, hvem der vidste hvad om Cambridge Analytica-skandalen, siger Damian Collins, der er formand for mediekomiteen i det britiske parlament, til The Guardian.

Og han mener, at de beslaglagte papirer kan blive afgørende i jagten på svar, når Mark Zuckerberg ikke vil møde op.

- Vi har fulgt den amerikanske retssag og tror, at dokumenterne indeholder nogle af de svar, vi søger efter.

Facebook forsøger nu med hjælp fra det britiske retssystem at få papirerne tilbage og vil gøre alt for at stoppe en offentliggørelse af dem.

Se hvordan du sletter din Facebook-profil.

Farvel privatliv: Facebook sælger data om dig hentet hos dine venner