Vildt kamera: Skyd verden med 360-graders billeder

360-graders kameraer gør deres indtog - se her, hvordan du kan lave dine egne videoer og få de bedste virtual reality-oplevelser

Tidligere på sommeren tog Ekstra Bladet med i luften, da 26-årige Simon Vejlin trænede med et svævefly. Det er en reportage, som er oplagt til 360-graders billeder. Foto: Jakob Jørgensen
Tidligere på sommeren tog Ekstra Bladet med i luften, da 26-årige Simon Vejlin trænede med et svævefly. Det er en reportage, som er oplagt til 360-graders billeder. Foto: Jakob Jørgensen

Hvad ville du gerne opleve med dine egne øjne?

ISS-rumstationen? Krigen i Syrien? Danmark set fra et svævefly?

360-graders videoer lader dig komme så tæt på som overhovedet muligt, uden at være der selv.

De giver dig nemlig muligheden for selv at bestemme, hvor i videoen, du vil kigge hen  - du kan endda tage et headset på og blive transporteret ind i en anden verden.

På Ekstra Bladet synes vi, at det giver os nye, spændende muligheder for at lave journalistik, så i den sidste tid har vi eksperimenteret med 360-graders videoer:


Kom med til årets Sun Air Cup for svævefly.

Virtual reality eller 360 grader?
360-graders videoer kan ses på to måder: Som en normal video eller som 'virtual reality'.

Sidstnævnte kræver, at man anskaffer sig et headset. De kommer i alle prisklasser - fra 50 kroner til mange tusinde kroner. Og med dem foran øjnene kan man 'træde ind i historien'.

De billige headsets kræver, at du har en smartphone. Smartphones har en chip, der registrerer hvordan telefonen drejer. Hvis man har et headset på sladrer telefonen altså om, hvor man kigger hen og viser dig så kun det, der svarer til din synsretning.

Dyre headsets skal tilsluttes til en kraftfuld computer. De registrerer ikke blot, hvor man ser hen, men også hvordan man bevæger sin krop. Udviklere kan derfor lave virtuelle oplevelser, som brugeren kan bevæge sig rundt i og interagere med.

Men man behøves ikke have penge op af lommen for at udnytte 360-graders formatet. Man kan også se dem som helt almindelige videoer på sin mobil eller pc, hvor man bruger musen eller sin finger til at trække sig rundt i skærmbilledet.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Bliv klogere på VR og AR i weekenden

I den kommende weekend sættes der fokus på det nyeste udstyr og teknologier bag virtual reality (VR) og augmented reality (AR). Det sker på CopenX Realities Expo i Carlsberg Byen i København:

- Teknologien er blevet meget mere moden de seneste år, vurderer Therkel Sand Therkelsen, der står bag den store teknologi-messe.

- Der er selvfølgelig spil, hvor man bruger VR og AR.

- Men på messen vises også eksempler på, hvordan teknologien nyttigt kan bruges på arbejdspladser og i hverdagen.

Erotisk VR
Ud over muligheden for at opleve de nyeste VR-gadgets fra for eksempel Samsung og selv se masser af VR- og AR-indhold er der også mere ’eksotiske’ indslag på messen som DICKGIRL 3D (X).

Systemet er et bud på fremtidens virtuelle sexliv, men denne del af messen er alene åben for voksne.

Det koster 100 kroner for voksne og 30 kroner for børn at deltage. Det anbefales, at man køber billet online, da der er begrænset plads til de forskellige aktiviteter.

Kom med bag afspærringerne: Metrobyggeriets hemmeligheder

Hvornår er det fedt?
Fordi 360-graders videoer optager til alle sider og ofte er ret små, er de ideelle til at komme helt tæt på ting, vi normalt ellers bliver nødt til at se fra afstand. Man kan for eksempel komme helt tæt på dyrene:

De er også ideelle, hvis man får muligheden for at komme steder, der normalt ikke er adgang til. Her giver 360-kameraet bagefter andre en mulighed for også at udforske stederne selv.

Det virker også rigtig godt, hvis man kan få dem placeret højt oppe:


Her er vores kamera på en flyvetur i Metroens kran over Kongens Nytorv.

Endelig kan det være interessant, at have 360-optagelser, hvis man er et sted, hvor omgivelserne spiller en rolle i ens forståelse af en situation.

Det kan for eksempel være nede i nede i en u-båd, under voldelige optøjer, eller ved årets Pride Parade:

Til gengæld er de ikke særlig interessante at bruge, hvis omgivelserne ikke er med til at fortælle historien. Det er ikke det rigtige medie at bruge, hvis du vil forevige bedstemor, der gennemgår familiekrøniken.

Under kniven: Her bliver hest kastreret

Så let kan du komme i gang
Først og fremmest skal du naturligvis bruge et kamera.

På Ekstra Bladet har vi købt to Samsung Gear 360 til en stykpris på 1300 kroner, da de kan levere en glimrende 4K-video uden at sprænge budgetrammen.

Andre muligheder i den billige prisklasse er Ricoh Theta S, der dog ikke kan levere lige så god video-kvalitet, eller den helt nye Insta360 One.

På dette Gear 360 kamera er der to linser svarende til den, man kan se her. PR-foto
På dette Gear 360 kamera er der to linser svarende til den, man kan se her. PR-foto

Et Gear 360-kamera har to fiskeøje-linser, der begge optager 180 grader. For at producere en 360-graders video skal de to linser samles i ét billede.

Den proces kaldes at stitche, og det gøres på et computerprogram, der følger med kameraet. Man kan også lave simpel videoredigering i det program.

Det er først, når man uploader videoen at den bliver rund og opfører sig som en 360 graders-video. Indtil da ligner den en normal rektangulær video.

Det betyder også, at man kan redigere videoen i normale redigeringsprogrammer som for eksempel Adobe Premiere eller Final Cut Pro.

Når du er klar til at sende din video ud i verden, skal du vælge en platform, der kan håndtere 360-graders videoer. Det kan de store spillere som Facebook, YouTube og Vimeo heldigvis allesammen.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Pro tip: Brug disse programmer til grafik og tekst

Når man redigerer 360-graders videoen er den rektangulær, men når den vises fremstår den rund.

Det betyder, at al tekst eller grafik man har indset bliver forvrænget.

Det kan man rette op på, hvis man bruger disse gratis plug-ins:

Hvis man bruger Adobe Premiere kan man kontakte deres support og bede om adgang til Mettle plug-ins.

Hvis man bruger Final Cut Pro kan man downloade FxFactory's 360 VR Toolbox


Her bliver hesten Duke kastreret på Universitetshospitalet for Store Husdyr.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

6 gode råd om 360 graders optagelser

Hold kameraet lige: Hvis du tipper kameraet bliver hele seerens verdensbillede forvirret

Lad være med at bevæge kameraet under en optagelse: Ryk og ikke-jævne bevægelser er meget mere forstyrrende end i normal video

Tænk på at optage steder, hvor du gerne ville være 'flyen på væggen'

Tænk kameraet som seerens hoved: Hvor ville være det bedste sted at se noget fra? Stil kameraet der

Benyt lange klip. Hvis de er kortere end 10 sekunder, når seerne ikke at orientere sig i scenen, før den skifter

Der behøves ikke være spektakulært indhold i alle 360 grader. Hvis den ene side er en kedelig mur, kigger folk bare på alt det andet

360 graders video: Simon svæver højt over sommerlandet

Iværksætter: Det er fremtidens medie
Midt i Kødbyen på Vesterbro ligger Khora, Københavns største VR-virksomhed. Her arbejder 11 mand på fuldtid for at gøre virtual reality tilgængeligt for almindelige danskere.

Khoras stifter Simon Lajboschitz er ikke i tvivl om, at 360-graders videoer og VR vil revolutionere vores måde at omgås virkeligheden på:

- Virtual reality gør, at du kan være hvor som helst, med hvem som helst, og gøre hvad som helst.


Her er Simon Lajboschitz i sit 'værksted'.

Khora laver både VR-computerspil og optager 360-graders film. De laver film for firmaer, der gerne vil fortælle om deres virksomhed på en anden måde, og så har de fundet en niche inden for sundhedssektoren, hvor man kan udnytte 360-graders videoers evne til at tage seeren med ind i en anden verden:

- Vi kan jo bruge det som et et redskab til at transportere os selv ind i situationer. Man tager VR-briller på og træder ind i et digitalt univers. På den måde kan en jordemoder prøve at stå i en fødsel, der går galt, før at hun rent faktisk står i en rigtig fødsel. Det vil da være en kæmpe fordel.

- Det helt nye ved VR er, at det er et oplevelsemedie.

- Tidligere, hvis du ville lære noget om den kinesiske mur, så gik du ind på Wikipedia. Det kan du stadig, men i fremtiden vil du også kunne træde ind i VR og opleve den kinesiske mur.

- Det husker din hjerne på en anden måde, mere som et minde, og mindre som et stykke information. Det bliver et enormt skifte for os mennesker.

- Jeg tror, det bliver lige så stor en omvæltning på vores måde at leve på, som smartphonen og internettet har været det.

360 graders video: Så tæt har du aldrig været på dyrene i Zoo

Her er fem fede 360-graders videoer
Hvordan føles det egentlig at lave et olympisk skihop? Her kommer du måske lidt tættere på svaret:

The Fight for Falluja viser kampene mellem ISIS og regeringsstyrker om herredømmet over den irakiske by:

På den arktiske ø Svalbard ligger en 'dommedags-bank', der kan være nøglen til menneskehedens overlevelse:

Hvad med en tur ud i rummet?

Eller en tur i isolationsfængsel: