Virtual reality på vej mod kirkegården

NYHEDSANALYSE: Det er svært at se en større fremtid for VR, der fortsat skuffer vildt, mener Ekstra Bladets tech redaktør

VR burde tage en sejrsrunde i en tid, hvor så mange er isolerede derhjemme. Men indtil videre er teknologien helt marginal og alt for dyr. Kun i undervisningen (billedet) og delvist til spil har VR en rolle. Foto: Gerry Broome/Ritzau Scanpix
VR burde tage en sejrsrunde i en tid, hvor så mange er isolerede derhjemme. Men indtil videre er teknologien helt marginal og alt for dyr. Kun i undervisningen (billedet) og delvist til spil har VR en rolle. Foto: Gerry Broome/Ritzau Scanpix

Tungt, dyrt og besværligt.

Nej, der er ikke meget pænt at skrive om teknologien Virtual Reality (VR), som i disse uger burde fejre nye sejre på niveau med dem, som videotjenesten Zoom har haft.

Men hverken udstyr eller tjenester har tiltrukket den opmærksom og de millioner af kunder, som Zoom er i stand til. Og det overrasker mig ærligt talt ikke.

Foto: Eva Plevier/Ritzau Scanpix
Foto: Eva Plevier/Ritzau Scanpix

Apple retter tastatur til

Samme skæbne som 3D-fjernsyn
For hvis nogen teknologi de seneste år har stået øverst på listen over dyre skuffelser, er det netop VR.

Faktisk er resultaterne så ringe, at man med rette kan placere virtual reality i samme kategori som 3D-fjernsyn, som få købte, og ingen fik glæde af.

Om VR ender på den gigantiske kirkegård for udgået og forfejlet elektronik er imidlertid lidt for tidligt at sige. Min dom over VR handler nemlig primært om dem, vi skriver for, som er de helt almindelige forbrugere.

Hurtigt wi-fi fra Google i Danmark

Dybt skuffende
Spørger man i kredsen af professionelle VR-brugere, vil svaret være mere positivt.

Her bruges de virtuelle briller blandt andet i industrien til at overskue komplekse maskiner og til at visualisere store byggerier og kostbare konstruktioner på en billigere måde.

På samme måde er VR flyttet ind i forlystelsesparker og bruges i undervisningen.

Alligevel er status på området dybt skuffende. Flere store spillere på VR-området har de seneste år lukket masser af pr-gas ud, som viste sig at være tom luft om, hvor fantastisk teknologien er. Og hvor store mulighederne er for den almindelige forbruger.

Vores råd: Hold på pengene

Som nævnt er Sony en af de få på VR-markedet, som med deres PlayStation VR har fået en vis form for greb om teknologien.

Vores råd er dog, at du skal være særdeles dedikeret for at smide penge efter VR, der er en 'lodseddel' med mange nitter.

Spil og sociale medier
Hvis netop forbrugerne er hoppet med på vognen, har det i stedet været dyrt og bøvlet. Flere af producenterne er nemlig holdt op med at understøtte teknologien, mens andre forsøger at begrænse de gigantiske tab, som udviklingen af VR til ingenting har ført med sig.

Således er mobil VR i praksis en død teknologi, og pc-versionen fra blandt andre HTC er økonomisk og teknisk uinteressant for de fleste.

Dermed er der reelt kun to scenarier tilbage for VR: spil og sociale medier. Sony fører på spilområdet, mens Facebook via Oculus holder fokus på det sociale, men der er lang vej igen.

Sådan virker prislinks i denne artikel

Denne artikel indeholder affiliate links til Ekstra Bladets samarbejdspartner PriceRunner, som vi modtager vi en mindre betaling pr. klik for.

- redaktionen