Test: Det sejeste kompaktkamera

Vi tester Fujifilm X100T: Klassisk udseende og opdateret teknik gør Fujis kamera til et af de bedste og sejeste kompaktkameraer

Vi tester Fujifilm X100T (Foto: PR)
Vi tester Fujifilm X100T (Foto: PR)
Følg Teknologi

Fem år efter at Fujifilm chokerede markedet med det fedeste kamera, vi længe havde set, er det tid til en opdatering af det stilige retrokamera.

Det er ikke så længe siden, de opdaterede X100 til X100S og gav kameraet betydelig hurtigere autofokus og fuld 1080p HD-video. Dengang blev det meste – undtagen det fine 23 mm (tilsvarende 35 mm) f/2.0 objektiv – kraftigt forbedret. Kameraet fik en bedre hybridsøger, der kan skifte mellem optisk og elektronisk søgerbillede på 2,36 megapixel, en helt ny 16,3 megapixel X-Trans II billedsensor samt hybrid autofokus med både fase- og kontrastdetektering.

Nu kommer tredje udgave af kameraet så, kaldet X100T og med yderligere forbedringer. Det klassiske design og det meget fine fastmonterede 23 mm objektiv er bevaret. Det er et glimrende allround-objektiv til langt det meste – portrætter i skulderhøjde eller med omgivelser, landskaber, reportager, rejser og meget andet.

Plus
Fornem billedkvalitet, fremragende optisk ydelse, større skærm og mere praktisk hybridsøger har gjort et af vores favoritkameraer endnu bedre.

Minus
Moderat batterilevetid, og man skal have en adapter for at bruge filter og modlysblænde.

Ny søgerfunktion
På X100T har blænderingen endelig fået tredjedels klikstop fra blænde f/2.0 til f/16, og eksponeringskompensationen på toppen af kameraet er udvidet til plus/minus tre eksponeringstrin. Derudover har kameraet har beholdt den klassiske betjening med lukkertidshjul på toppen.

Teknisk set har Fujifilms ingeniører ikke lavet nogen ændringer på den 16,3 megapixel store X-Trans II billedsensor i APS-C format. Det er stadig en af de bedste sensorer i dette format, men den kræver en god råfilkonverter, for at fotografen kan udnytte billedsensorens uortodokse placering af fotosensorer.

Læs også: Test af 5 professionelle kompaktkameraer

Kameraets store optiske hybridsøger har fået større billedflade med 92 mod 85 procent dækning, og et pop-op-billede, der kan aktiveres i optisk tilstand med vippeknappen foran på kameraet. Praktisk til præcis indstilling af manuel fokus eller bare fokustjek i al almindelighed.

På X100T har Fuji endelig givet os en blændering med tredjedelstrin og udvidet eksponeringskompensationen med plus/minus tre trin (Foto: PR)
På X100T har Fuji endelig givet os en blændering med tredjedelstrin og udvidet eksponeringskompensationen med plus/minus tre trin (Foto: PR)
 

Hvis man vil, kan man vælge et digitalt todelt billede fra setup-menuen, som også indeholder valg af fokusmarkering (peaking), hvor konturer markeres elektronisk i søgeren for at vise, hvor skarphedspunktet ligger i motivet.

Kameraet har hele syv programmérbare funktionsknapper, og man kan hurtigt ændre dem ved at holde en funktionsknap nede i tre sekunder, så dukker valgmenuen op, og det er bare at vælge end anden funktion, som skal aktiveres, næste gang man trykker på knappen.

Læs også: Det bedste lommekamera - ever!

En anden lille, men afgjort nyttig funktion er muligheden for endelig at kunne flytte fokuspunkterne hurtigt med firevejsknapperne på bagsiden. Uden at skulle trykke sig igennem skærmmenuen først.

Og så har vi gemt det bedste – i hvert fald for nogle af os – til sidst: X100T har fået elektronisk lukker med lukkertider ned til 1/32.000 sekund! Ikke alene giver det fotograferne mulighed for at fryse motiver i bevægelse på en helt ny måde, det frigør os også fra behovet for et ND-filter til at reducere mængden af lys til billedsensoren. Som ellers var nødvendigt, når man fotograferer i stærkt lys på fuld blændeåbning, og 1/4000 sekund ikke er kort nok lukkertid.

Siden introduktionen i 2010 er udvalget af tilbehør vokset. Bl.a. MHG-X100, som er et ekstra greb til X100-serien, vist til venstre i billedet (Foto: PR)
Siden introduktionen i 2010 er udvalget af tilbehør vokset. Bl.a. MHG-X100, som er et ekstra greb til X100-serien, vist til venstre i billedet (Foto: PR)
 

Billedkvalitet i topklasse
Objektivets kvaliteter er der ikke noget at udsætte på. Skarpheden er strålende på næsten alle blænder. Hjørneskarpheden er bedre på blænde f/2.0 og f/2.8 end på X100, og meget bedre fra f/2.8 til f/16. Skarpheden er dog allerbedst fra f/2.8, og fra f/4.0 er den knivskarp med marginal fortegning og relativt lidt vignettering på største blænde.

Objektivet er følsomt over for strølys, når lyskilden kommer direkte på, så vi anbefaler stærkt, at man bruger en modlysblænde, når det er muligt.

Læs også: Skarpere billeder til folket

Fujis X-Trans billedsensor har været en hård nød at knække for udviklere af råfilkonvertere. De første billedfiler blev derfor importeret i Capture One Pro 7, som har udmærket understøttelse af X-Trans CMOS-sensoren og langt er at foretrække som billedværktøj i forhold til SilkyPix, der følger med kameraet.

Senere blev billederne også tjekket i Adobe Lightroom 4.4 med X-Trans understøttelse, og uanset værktøj er billedkvaliteten eksemplarisk. Detaljeskarpheden er bedre end fra noget andet APS-C kamera med 16 megapixel, og kameraets jpeg-konvertering er den bedste, vi har set.

Farvegengivelsen er fremragende uanset motiv – der er ingen farver, der stikker ud – og kontrast og billeddynamik har vi kun set lige så gode fra full-frame kameraer som Nikon D800, Sony RX1 og Sony A99. Hudtoner er nydeligt gengivet og ser endnu mere realistiske ud end på Olympus OM-D, som længe har haft klasseledende jpeg-konvertering.

Konklusion
Fujifilm er blandt de flittigste til at opdatere softwaren på deres kameraer og kommer ofte med gennemtænkte opgraderinger af tekniske detaljer. Fujifilm X100T er et godt eksempel på, at de er lidt bedre end de fleste af konkurrenterne.

Med eksemplarisk billedkvalitet, yderligere forbedret hybridsøger samt lynhurtig reaktionstid og autofokus er X100T et af de bedste kompaktkameraer, den entusiastiske fotograf kan finde på markedet i dag.

Læs hele testen her.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby