Test: Storskærm med wow-faktor

Philips leverer en prisgunstig storskærm med lækkert design og fremragende billedkvalitet.

Græsstrå, småsten og andre detaljer fremstår krystalklart på det nye tv fra Philips. (Foto: Philips)
Græsstrå, småsten og andre detaljer fremstår krystalklart på det nye tv fra Philips. (Foto: Philips)

Philips lancerede smart-tv’er med Android-baseret operativsystem allerede i 2014, et helt år før andre producenter – og før Google selv var helt færdige med deres nye tv-platform. Det gav en hel del udfordringer og forsinkelser, som også fik konsekvenser for 2015-modellerne.

Danmark snydt igen: Ingen dual-SIM på Galaxy S7

Bl.a. derfor kommer der ikke nogen 9000-serie i dette modelår. Derimod har Philips lanceret en interessant model i 7000-serien, en af deres populære mellemklasseserier til fornuftige priser.

Plus

Sej skarphed, overraskende god kontrast og lysfordeling samt farvestrålende Ambilight sørger for imponerende billedgengivelse.

Minus

App-udvalget kunne have været bedre, og vi savner flere indstillingsmuligheder i billedmenuen.

Pris: 18.999 kroner

Samlet vurdering (1-6): 5

Slankt design

65PUS7600 har et slankt og lækkert design. Selve chassiset er meget tyndt – omkring 17 mm på det smalleste sted og lidt tykkere ind mod midten, hvor elektronikken og højttalerne sidder.

Tv’et står på to spejlblanke V-formede fødder, en i hver ende. Det er værd at bide mærke i, da det betyder, at tv-møblet skal have en tilsvarende bredde. Det kan dog også fås med en centralt monteret fod (PTS840), ligesom der er VESA-kompatible skruehuller til vægmontering.

Android-apps

Årets tv’er fra Philips er fuldgyldige Android-modeller baseret på det nyeste operativsystem fra Google. Desuden har Philips arbejdet hårdt for at integrere deres egne menuer og funktioner i brugerfladen. Android-menuerne indlæses hurtigt, og tv’et virker hurtigt og fleksibelt i brug. 65PUS7600 ligger faktisk lige i hælene på de hurtigste tv’er, vi har testet.

Ny ledning til Android-telefoner vender USB på hovedet

Den måler, vi bruger til at tjekke input-lag (fra Leo Bodnar), gav lidt ustabile resultater, men vi har dog noteret os, at forsinkelsen ligger noget højere end på andre modeller, vi har testet den seneste tid. Det er først og fremmest noget, som gamere skal være opmærksom på.

Udvalget af apps er det så som så med. Netflix-app’en med understøttelse af HEVC (High Efficiency Video Codec) er der dog. Det er temmelig essentielt, da det er en af de få kilder til ægte 4K-indhold. Derimod savner vi den nyeste version af YouTube med VP9 codec, som er nødvendigt for at se YouTube i 4K.

Takket være knaldstærk lysstyrke og overraskende ensartet lysfordeling er konstrasten rigtig god. (Foto: Philips)
Takket være knaldstærk lysstyrke og overraskende ensartet lysfordeling er konstrasten rigtig god. (Foto: Philips)
 

Billedkvalitet

Billedpanelet i Philips 65PUS7600 anvender traditionel LCD-teknologi kombineret med direkte LED-bagbelysning. Det giver rigeligt med lysstyrke, men begrænser den maksimale kontrast og reducerer evnen til at vise ægte sort sammenlignet med OLED og plasma.

Philips 65PUS7600 må alligevel siges at levere eksemplarisk ydelse, når dette tages i betragtning. I løbet af testperioden havde vi Philips-tv’et side om side med vores OLED-referenceskærm fra LG, og det klarede sig overraskende godt.

Ny iPhone er på vej - men uden denne vigtige funktion

Med undtagelse af sortniveauet og en smallere betragtningsvinkel er billedet klart i topklasse, og i film-indstillingen byder 65PUS7600 på en relativt neutral og nuanceret farvepalet. Kontrasten er også rigtig god takket være knaldstærk lysstyrke og overraskende ensartet lysfordeling over hele skærmen. Philips har tydeligvis baseret sig på et godt billedpanel uden synlig clouding.

På ét punkt lader Philips faktisk til at overgå LG’s OLED-skærm: Skarpheden er nemlig fantastisk. Philips formår at grave utrolige mængder af detaljer frem, selv fra almindelige HD-optagelser. En del af årsagen hertil er ganske vist billedprocesseringen, der forstærker konturerne (såkaldt Edge Enhancement) og tilføjer lidt flere detaljer, end der strengt taget er til at begynde med. Hvilket fra et puristisk synspunkt er et no-go.

I praksis fungerer det imidlertid fremragende og giver et billede med solid wow-faktor. Græsstrå, småsten og andre detaljer fremstår krystalklart, mens LG nærmest ser ud til at være lidt ude af fokus i sammenligning. Her vil smag og behag spille ind på, hvad man foretrækker, men det er står klart, at Philips er lykkedes rigtig godt med billedprocesseringen.

Farvestrålende Ambilight

Ambilight omgivelseslys spiller en vigtig rolle på denne model. Philips har udstyret 65PUS7600 med den seneste versions tresidige Ambilight, som har bedre lysstyrke og mærkbart større farvedybde. Bagbelysningen matcher farverne på skærmen meget bedre og skifter hurtigere i takt med handlingen. Der er også en separat Ambilight-menu, hvor man kan justere virkningsgraden eller eventuelt slukke helt for det.

Vi synes, lyset er stemningsskabende på mange typer videoindhold og bidrager til at øge oplevelsen i mange tilfælde. Det er efterhånden også blevet så godt, at selv Ambilight-skeptikere burde tage et kig på 65PUS7600.

Lydkvalitet

Philips-tv’et er som nævnt lidt tykkere inde på midten, og det har givet ekstra plads til højttalere på bagsiden. Lyden er bedre end forventet, med god klarhed og rigelig fylde i stemmerne. Man kan sagtens spille relativt højt, uden at lyden bliver anstrengt eller forvrænget.

Konklusion

Philips er lykkedes godt med 65PUS7600, som er et tv med knivskarp og kontrastrig billedkvalitet. Generelt er der en vis blærerøvsfaktor over billedgengivelsen med lidt overdrevet skarphed og farvemætning samt begrænsede muligheder for at opnå et 100 procent korrekt billede. Læg hertil det farvestrålende Ambilight, og vi får et lidt “larger than life” billede, som nogle vil synes er i overkanten, men andre vil synes er lige i øjet.

65PUS7600 er et Android-baseret smart-tv, og vi må sætte vores lid til, at Google vil fortsætte med at forbedre denne platform i samarbejde med producenterne. Alt i alt synes vi, at 65PUS7600 er et rigtig flot tv.

Læs flere detaljer om tv'et hos Lyd & Billede.