Test: Super skarp hjemmebiograf

Når en 4K-projektor stadig koster mere, end de fleste tegnebøger kan klare, er det glædeligt at se, hvor god billedkvalitet en ordentlig Full HD-projektor kan levere

Sony har med Sony VPL-HW65ES formået at skabe en projektor, der er næsten lige så god som en 4K-projektor - blot billigere. (Foto: Sony)
Sony har med Sony VPL-HW65ES formået at skabe en projektor, der er næsten lige så god som en 4K-projektor - blot billigere. (Foto: Sony)

Sony VPL-HW65ES er ifølge producenten en nedskaleret version af deres 4K-projektorer, hvor man har udskiftet billedsensor og optik, men efter sigende bibeholdt meget af kvaliteten fra 4K-modellerne. Dermed har man lov at håbe, at noget af billedmagien er bevaret, selv om opløsningen er lavere.

Test: Sådan burde jeres mobiltelefoner altid se ud, LG

Plus: Fænomenal lysstyrke betyder, at Sony-projektoren vil gøre det rigtig godt i mange hjemmebiograf-opsætninger. VWHW65ES byder desuden på fantastiske farver og fornem skarphed, som næsten er en 4K-projektor værdig.

Minus: En projektor i denne prisklasse kunne sagtens have mere avanceret, elektronisk styret optik. Den kunne også have haft endnu bedre farveindstillinger fra fabrikken.

Pris: 24.999 kroner

Samlet vurdering: 5

Sony VPL-HW65ES er imponerende lysstærk og vil være perfekt til hjemmebiografen. (Foto: Sony)
Sony VPL-HW65ES er imponerende lysstærk og vil være perfekt til hjemmebiografen. (Foto: Sony)
 

Du skal tjene penge til Facebook: Lægger reklamer i Messenger

Der er tale om Sonys bedste Full HD-projektor lige nu, baseret på producentens egen SXRD-teknologi (Silicon X-tal Reflective Display). I modsætning til traditionelle LCD-projektorer, hvor en billedsensor bliver gennemlyst, er sensorerne her monteret oven på et spejl, hvor lyset fra lampen reflekteres via disse sensorer og gennem projektorens linse.

De nyeste SXRD-baserede projektorer bruger tre billedsensorer – en for hver af primærfarverne rød, grøn og blå – hvilket muliggør rigtig god farvegengivelse.

HW65 slægter tydeligt tidligere Full HD-modeller som HW40 og HW55 på – to projektorer, som vi har været begejstrede for i tidligere tests. Det nye er først og fremmest en lampe med højere lysstyrke (1800 lumen mod 1700 på HW55) og længere opgivet levetid (6000 timer).

Det, man ikke får – og måske vil savne på en projektor i denne prisklasse – er automatisk optik. VPL-HW65ES har i modsætning til 4K-modellerne kun manuel linsejustering (zoom, fokus, vertikal/horisontal position osv.), hvilket er lidt skuffende. Sonys kontroller er ikke de mest præcise, vi har set.

Det har dog først og fremmest betydning for førstegangsopsætningen. Derefter vil der ikke være meget behov for at pille ved linsejusteringen.

Billedkvalitet

Færdigopsat har HW65ES et imponerende lysstærkt billede. Hvid er blændende hvid – så stærk, at man skulle tro, vi havde med en professionel dataprojektor at gøre. Den ekstra lysstyrke vil helt klart være en fordel, hvis man vil bruge projektoren i en stue, hvor man ikke har fuld kontrol over lyset.

Man behøver ikke nødvendigvis at have en fuldstændig mørkelagt biografhule for at få en god billedoplevelse med anvendelig kontrast. Sony er dog hurtige til at påpege, at projektoren er optimeret til hjemmebiografbrug, så jo mørkere rummet er, jo bedre bliver kontrasten.

De fleste gør det: Sløser du også med dine passwords

Efter kalibrering er der ingen tvivl om, at Sony-projektoren leverer et flot billede, som helt klart ligger et højt trin over de bedste mellemklasse-projektorer. Den generøse lysstyrke betyder også, at Sony ikke har nogen problemer med at fylde vores 140 tommer store lærred med et kontrastrigt billede.

Det er især i meget lyse scener, såsom sne-sekvenserne i Christopher Nolans film 'Inception', at man bemærker, at projektoren har meget billeddynamik at give af. Vi noterer os også, at den har dejligt lav blæserstøj selv ved høj lampestyrke.

Konklusion

Efter gode erfaringer med tidligere Full HD-modeller fra Sony havde vi relativt høje forventninger til HW65ES. De bliver også i høj grad opfyldt. Selv om der ikke er tale om nogen revolution i forhold til forgængerne, har Sony formået at forbedre billedkvaliteten på flere punkter – først og fremmest på lysstyrke, men også skarphed og kontrast.

Alligevel havde vi gerne set, at Sony kørte den helt ud med optik og linsejustering, der er en ægte topklasseprojektor værdig. Vi savner lidt af den premium-følelse, man forventer af en projektor til 25.000 kroner. Men vi er også godt klar over, at en projektor med endnu bedre billede end dette hurtigt kan blive meget dyr.

Læs flere detaljer om Sony VPL-HW65ES hos Lyd & Billede.