Ultra HD Blu-ray på vej

Næste generation af Blu-ray-formatet, som får 4K-opløsning, ventes klar sidst på på året

Ultra HD BD-skiverne vil med undtagelse af et nyt logo ligne dagens 12 centimeters BD- og cd-skiver. (Foto: Colourbox)
Ultra HD BD-skiverne vil med undtagelse af et nyt logo ligne dagens 12 centimeters BD- og cd-skiver. (Foto: Colourbox)

Elektronikåret 2015 blev officielt skudt i gang under CES-messen i Las Vegas tidligere i januar. Og med undtagelse af Panasonics afsløring af en ny prototype var det sparsomt med nyheder om et kommende Blu-ray-format med 4K-opløsning.

Organisationen bag BD-formatet, Blu-ray Disc Association (BDA), har imidlertid offentliggjort nogle af specifikationerne på det kommende format, som har fået det officielle navn Ultra HD Blu-ray.

Nyt fysisk diskformat
Ultra HD BD-skiverne vil med undtagelse af et nyt logo ligne dagens 12 centimeters BD- og cd-skiver. Forskellen ligger dog i indhold og lagringskapacitet. UHD BD-skiverne rummer fra 66 GB (dobbeltlags) til 100 GB (trippeltlags). UHD BD-afspillerne bliver bagud kompatible med standard BD, DVD’er og cd’er

Opløsningen bliver på 3840 x 2160 pixels med billedfrekvenser op til 60 fps (frames per second). Med andre ord åbnes der for, at film som Hobbitten, der er optaget med højere billedfrekvens (også kaldet HFR) kan vises i originalt format.

Læs også: Et kritisk blik på 3D-film

Interessant nok nævnes der ikke noget om 3D i de nye specifikationer. Det er i så fald dårligt nyt for 'Avatar'-instruktør James Cameron og andre tilhængere af 3D-film.

UHD BD åbner også for at vise et bredere farvespektrum end tidligere. Nærmere bestemt 10 bits farvedybde med støtte for HDR (High Dynamic Range).

Specifikationerne for lydsiden er ikke bekræftet, men det ventes, at et eller flere objektbaserede lydformater som Dolby Atmos, Auro 3D og DTS-X bliver en del af den nye standard.

HEVC-videokompression
For at få plads til en helaftensfilm, lydspor og ekstramateriale på diskene er der brug for en effektiv komprimering. Standarden for videokompression vil være HEVC – den samme, som bl.a Netflix i dag bruger til streaming af sit 4K-indhold.

UHD BD lover imidlertid en langt højere bitrate (Over 100 Mb/s) sammenlignet med streaming (15-20 Mb/s), hvilket kan oversættes til bedre billedkvalitet med mindre synlig komprimering.

Læs også: B&O på finansielle frierfødder

De endelige specifikationer bliver offentliggjort senere i 2015. De første afspillere ventes lanceret i USA i julen 2015 med en efterfølgende europæisk lancering tidligt i 2016. Erfaringsvis kan det betyde, at vi skal ind i 2016 eller 2017, før formatet får ordentligt fodfæste med et fornuftigt udvalg af film.

Lanceringen kommer desuden i en tid, hvor streamingtjenester som Netflix og Amazon er i hastig vækst, og hvor det også er muligt at downloade 4K-film til harddisk. Nogle vil derfor hævde, at det er sidste udkald for at lancere et nyt fysisk filmformat.

UHD BD henvender sig imidlertid til entusiaster, som ønsker højest mulig kvalitet på billede og lyd, og som sætter pris på at have en fysisk filmsamling. Noget, som i hvert fald BDA ser ud til at have en tro på vil gælde også i fremtiden.

0 kommentarer
Vis kommentarer