Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Annonce:
Annonce:

Er du også forvirret? Sådan bliver du vinekspert på fem minutter

Her er 10 gode råd til, hvordan du lynhurtigt får styr på vin

Udvalget af vin er stort, så hvad skal man vælge?
Foto: Geoffrey Fairchild/Flickr
Udvalget af vin er stort, så hvad skal man vælge? Foto: Geoffrey Fairchild/Flickr
Annonce:

Du kender det godt.

Du står foran vinreolen i supermarkedet og kigger forvirret på det store udvalg. Og du er ikke alene. I gennemsnit drikker hver dansker ca. en flaske vin om ugen, men det gør os ikke automatisk til eksperter på området.

Mange mennesker er nemlig i tvivl, når det gælder vin. For hvornår er en vin god, hvad betyder lande, områder, druesorter og alder for vin?

Det har Ekstra Bladets vinekspert, Thomas Rydberg, en række gode svar på. Følger du hans råd, burde du nemt kunne finde den rigtige vin til den rigtige pris. Det vigtigste er, at man gør sig nogle tanker om, hvad man godt kan lide. For en vin er kun god, hvis du synes, den smager godt.

1. De kendte er dyre
De store kendte vine er ofte dyre – Barolo, Brunello og Amarone som eksempler. Køb i stedet en Langhe Nebbiolo, Rossi di montalcino eller Ripasso, hvilket giver dig en mere drikbar vin nu for mindre end halv pris.

2. Hæld vinen på karaffel
De fleste vine har godt af at komme på karaffel 1-2 timer, før de skal nydes. Det blødgør tanninerne og fremhæver aromaerne. Men det er altså ikke nok bare at åbne vinen, den skal i en karaffel eller skål, så den kan ilte ordentlig. Reglen gælder dog ikke for gamle vine, der skal åbnes lige inden, de drikkes.

3. Syrlige dråber
Foretrækker du 'slankere' og mere syrlige vine, skal du gå efter vine fra køligere områder. Det kan være New Zealand, Tyskland, Nordfrankrig og Østrig. Det køligere klima disse steder påvirker druerne, der tager længere tid om at modnes og ikke bliver så kraftige, som hvis de havde fået masser af sol og varme.

Her er det hvidvinsmarker i New Zealand, der er storproducenter af netop hvidvin. Foto: Pxhere.com
Her er det hvidvinsmarker i New Zealand, der er storproducenter af netop hvidvin. Foto: Pxhere.com

4. Kraftig smag
Foretrækker du modsat kraftigere vine, skal du gå efter vine fra varme områder som Australien, Chile, Spanien, det sydlige Italien og Californien. Sol og varme betyder, at druerne udvikler mere sukker, hvilket også er årsagen til, at vine fra varme områder ofte har en højere alkoholprocent.

5. Flere procenter
Hvis du godt kan lide kraftige vine, kan du udover ovenstående råd netop gå efter en vin med en høj alkoholprocent. Vine med 14-15 procent alkohol er nemlig oftest kraftigere i smagen end dem med 12-13 procent alkohol.

6. Vin i boksen
Køb gerne vin på boks. Kvaliteten er ofte tilsvarende vin på flasker til samme pris, til gengæld kan boksen holde sig op til tre måneder i køleskabet. En åbnet flaske vil til gengæld blive dårlig efter tre dages tid i køleskabet

7. Husk navnet
Når du smager en vin, du kan lide, er det en god ide, at notere druens navn ned. Skriv det evt. i en note på din telefon, så du kan huske det, næste gang du skal købe vin. Druesorten har selvsagt afgørende betydning for vinen, og man kan med fordel udforske andre vine på den pågældende drue.

Her er det druer, der snart er klar til at blive plukket og kommet på flaske. Foto: Maxmann/Pixabay
Her er det druer, der snart er klar til at blive plukket og kommet på flaske. Foto: Maxmann/Pixabay

8. Sødme fra Tyskland
Er du til let sødmefulde vine, kan du som tommelfingerregel gå efter rødvine fra Syditalien og hvidvine fra Tyskland. Klimaet disse steder får sødmen frem i druerne, og det smages i vinen.

9. Afgift på vin
Fordi vi i Danmark betaler en fast afgift på vin på omkring otte kr. pr. flaske samt moms, får man mere end dobbelt så ”god” vin, hvis man bruger 80 kr. på en flaske end 50 kr. Så det kan godt betale sig at betale lidt ekstra, da afgifter og moms udgør en stor del af prisen på de billigere vine.

10. Alder er ikke vigtigt
Som udgangspunkt kan man se bort fra vinens alder. 99 procent af vinene i supermarkederne er unge vine, der lavet til at blive drukket nu. Alder på vin bliver først interessant, når man har at gøre med ældre og dyre vine.

Sådan får du dine venner til at tro, du er vinekspert

Her er et par gode ting at vide om vin, så du kan lyde som en ekspert.
 

  • Garvesyre betyder det samme som tanniner, og er et udtryk ofte brugt, når man taler om vin. Tanninerne sidder i drueskallen, og udgør vinens 'rygrad'. Det vil sige, at det er dem, der er afgørende for vinens karakter. Hvis en vin har meget garvesyre, vil det føles som om ens mund bliver udtørret, når man drikker den. Som huskeregel giver oversøiske vinområder ofte blødere tanniner.
     
  • Terrior. Her er et udtryk, der får dig til at lyde som en rigtig vinkyper. Udtrykket terrior(det udtales 'tævrar') dækker over jordbundsforholdene og klimaet på den pågældende vinmark, som vinen kommer fra. Vil man lyde rigtig klog, kan man eksempelvis sige, 'Det er en typisk terrior-karakteristik for denne vin - man kan smage den kommer fra den lokale mark'.
     
  • Måske har du hørt udtrykket 'gardiner', når folk taler om vin. Gardinerne er den vin, der bliver siddende på glassets kant, når du kører det rundt i glasset. Jo mere alkohol, der er i vinen, desto mere vin vil blive siddende på glassets kant. Så når du kører vinen rundt, og den laver flotte 'gardiner', kan du konkludere, at den nok har en alkoholprocent på omkring 14-15.
     
  • De mest udbredte druesorter til rødvin er Cabernet Sauvignon og til hvidvin er Chardonnay den mest brugte. Det skyldes, at druerne er både populære og nemme at dyrke. I Danmark drikker vi mest vin fra Italien efterfulgt af vin fra Chile og Frankrig og vores foretrukne drue er Merlot.

ALDIs verden af vin

ALDI udvælger vine i samarbejde med Markus Del Monego, Master of Wine og Sommelier-verdensmester i 1998. Han leder et panel af ønologer, sommeliers og fødevareteknikere, som bedømmer vinene efter farve, duft, smag, type og klassificering. Derudover er vores eget smagspanel altid på udkig efter tilbudsvine, som imponerer med fremragende kvalitet til prisen.

Testvindere

  • Estevez, Pinot Noir Reserva: 4 stjerner i BT (februar 2018)
    BT: ”Behagelig, let rødvin, frugtrig og dejlig, frisk smag af modne kirsebær, lidt jordbær og krydderurter.”
     
  • Wild Thing, Californisk Lodi Zinfandel: BT Guld (oktober 2017)
    BT: "Behageligt kraftig, medium krydret rødvin, frugtig, saftig, lang smag af solmodne mørke bær, lidt søde blommer, urter, peber, mørk toast og vanilje. Super godt køb."
    4 ud af 6 stjerner i Ekstra Bladet.
     
  • Lucky Bastard, Australsk Chardonnay: 5 stjerner i VinAvisen
    Duft og smag af melon og citrus. Smagen er fyldig med lidt smørfedme fra egefadene.
     
  • Avenhoorn, Shiraz-Merlot: BT Guld (marts 2018)
    BT: ”Fyldig, krydret, frugtrig og dejlig, saftig rødvin, lækker rund smag af solmodne mørke bær, krydderurter, krydderier, lidt peber og mørk toast. God pris.”
    5 stjerner i VinAvisen.

    Domaine de Georand, Côtes du Rhône Villages: 5 stjerner i BT (december 2017)
    Tør rubinrød rødvin med en god bouquet af frugtkompot, krydderier og røgede noter. Vinen har en tydelig rundhed og finesse i smagen.

Læs mere om ALDIs vin her

 

Artiklen er sponseret af ALDI, der sætter fokus på deres udvalg af vin

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Mystisk mordkomplot

Annonce:
Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: