Du kender det godt.
Du står foran vinreolen i supermarkedet og kigger forvirret på det store udvalg. Og du er ikke alene. I gennemsnit drikker hver dansker ca. en flaske vin om ugen, men det gør os ikke automatisk til eksperter på området.
Mange mennesker er nemlig i tvivl, når det gælder vin. For hvornår er en vin god, hvad betyder lande, områder, druesorter og alder for vin?
Det har Ekstra Bladets vinekspert, Thomas Rydberg, en række gode svar på. Følger du hans råd, burde du nemt kunne finde den rigtige vin til den rigtige pris. Det vigtigste er, at man gør sig nogle tanker om, hvad man godt kan lide. For en vin er kun god, hvis du synes, den smager godt.
1. De kendte er dyre
De store kendte vine er ofte dyre – Barolo, Brunello og Amarone som eksempler. Køb i stedet en Langhe Nebbiolo, Rossi di montalcino eller Ripasso, hvilket giver dig en mere drikbar vin nu for mindre end halv pris.
2. Hæld vinen på karaffel
De fleste vine har godt af at komme på karaffel 1-2 timer, før de skal nydes. Det blødgør tanninerne og fremhæver aromaerne. Men det er altså ikke nok bare at åbne vinen, den skal i en karaffel eller skål, så den kan ilte ordentlig. Reglen gælder dog ikke for gamle vine, der skal åbnes lige inden, de drikkes.
3. Syrlige dråber
Foretrækker du 'slankere' og mere syrlige vine, skal du gå efter vine fra køligere områder. Det kan være New Zealand, Tyskland, Nordfrankrig og Østrig. Det køligere klima disse steder påvirker druerne, der tager længere tid om at modnes og ikke bliver så kraftige, som hvis de havde fået masser af sol og varme.
4. Kraftig smag
Foretrækker du modsat kraftigere vine, skal du gå efter vine fra varme områder som Australien, Chile, Spanien, det sydlige Italien og Californien. Sol og varme betyder, at druerne udvikler mere sukker, hvilket også er årsagen til, at vine fra varme områder ofte har en højere alkoholprocent.
5. Flere procenter
Hvis du godt kan lide kraftige vine, kan du udover ovenstående råd netop gå efter en vin med en høj alkoholprocent. Vine med 14-15 procent alkohol er nemlig oftest kraftigere i smagen end dem med 12-13 procent alkohol.
6. Vin i boksen
Køb gerne vin på boks. Kvaliteten er ofte tilsvarende vin på flasker til samme pris, til gengæld kan boksen holde sig op til tre måneder i køleskabet. En åbnet flaske vil til gengæld blive dårlig efter tre dages tid i køleskabet
7. Husk navnet
Når du smager en vin, du kan lide, er det en god ide, at notere druens navn ned. Skriv det evt. i en note på din telefon, så du kan huske det, næste gang du skal købe vin. Druesorten har selvsagt afgørende betydning for vinen, og man kan med fordel udforske andre vine på den pågældende drue.
8. Sødme fra Tyskland
Er du til let sødmefulde vine, kan du som tommelfingerregel gå efter rødvine fra Syditalien og hvidvine fra Tyskland. Klimaet disse steder får sødmen frem i druerne, og det smages i vinen.
9. Afgift på vin
Fordi vi i Danmark betaler en fast afgift på vin på omkring otte kr. pr. flaske samt moms, får man mere end dobbelt så ”god” vin, hvis man bruger 80 kr. på en flaske end 50 kr. Så det kan godt betale sig at betale lidt ekstra, da afgifter og moms udgør en stor del af prisen på de billigere vine.
10. Alder er ikke vigtigt
Som udgangspunkt kan man se bort fra vinens alder. 99 procent af vinene i supermarkederne er unge vine, der lavet til at blive drukket nu. Alder på vin bliver først interessant, når man har at gøre med ældre og dyre vine.
Artiklen er sponseret af ALDI, der sætter fokus på deres udvalg af vin