EU forbyder gyldne pommes frites – de SKAL være blege

Fra næste forår vil Bruxelles forhindre dig i at spise hårdt stegte fødevarer

I det pommes frittes-elskende Tyskland er borgere og  hotel- og restaurationsbranchens organisationer allerede oppe i det røde felt over, at EU arbejder på at indføre en farve-guide, hvor der er alarmerende rød signal-farve ud fra de godt stegte pommes frites, og grøn ud fra de blege.
I det pommes frittes-elskende Tyskland er borgere og  hotel- og restaurationsbranchens organisationer allerede oppe i det røde felt over, at EU arbejder på at indføre en farve-guide, hvor der er alarmerende rød signal-farve ud fra de godt stegte pommes frites, og grøn ud fra de blege.
Følg Forbrug

De fleste danskere elsker en branket steak eller hakkedreng, dertil sprøde pommes frites hårdt dybstegt i den gyldne brønd - frituren.

Men står det til EU, skal det begrænses.

Nu har Europa-Kommissionens nemlig givet grønt lys til et forslag om en reduktion af forekomsten af såkaldt acrylamid i de fødevarer, som 508 millioner EU-borgere hygger sig med.

Acrylamid dannes, når man griller, steger, friterer eller bager fødevarer ved temperaturer på over 120 grader. Det gælder især kartoffelprodukter og brød - især knækbrød.

'I dag har vi taget et vigtigt skridt til gavn for borgernes sundhed og trivsel. Den nye forordning vil ikke blot bidrage til en reduktion af forekomsten af dette kræftfremkaldende stof, men også bidrage til at øge kendskabet til, hvordan man undgår at blive udsat for stoffet, som ofte opstår, når man laver mad derhjemme,' udtaler Vytenis Andriukaitis, der er EU-kommissær med ansvar for sundhed og fødevaresikkerhed.

Forordningen forventes at træde i kraft i foråret 2018.

Herhjemme har Fødevarestyrelsen i årevis været på nakken af restauratører, som steger pommes fritter i olie, der er varmere end 170 grader.

Men nu følger hele EU trop med regler, der i første omgang retter sig mod fødevareindustrien – eksempelvis chips- og pommes frites-producenter, der skal tvinges til at vælge kartoffelsorter med meget lidt stivelse – noget, som de skal forsøge at udbløde i vand, inden de bliver forstegt i olie.

Det er nemlig stoffer i stivelsen, der danner acrylamid, når de bliver varmepåvirket.

Men også restauratører over alt i EU skal tvinges til at stege især kartofler, men også steaks ved så lave temperaturer som muligt, så befolkningen undgår de risikable brune overflader.

I det pommes frittes-elskende Tyskland er borgere og  hotel- og restaurationsbranchens organisationer allerede oppe i det røde felt over, at EU arbejder på at indføre en farve-guide, hvor der er alarmerende rød signalfarve ud fra godt stegte pommes frites, og grøn ud fra de blege.

De kalder det formynderisk og bureaukratisk.

- EU’s vanvittige behov for en pommes frites-lyskurve gør helt sikker ikke noget godt for den omsiggribende EU-skepsis, lyder det fra brancheorgansationen Der Deutsche Hotel- und Gaststättenverband.

Se Fødevarestyrelsens guide til ufarlige fritter.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt