Farlig skandale koster Toms Chokolade en formue

Toms forsøgte at holde sagen hemmelig, men Ekstra Bladets afsløring tvang slik-giganten ud i en stor tilbagetrækning

Birgitte Gudberg fra Hornbæk fik sig en ubehagelig overraskelse , da hun satte tænderne i et marcipanbrød fra Toms. (Video: Henning Hjorth)
Følg Forbrug

Den mest skandaløse tilbagetræknings-sag Danmark i årevis koster landets største konfekture-producent Toms Gruppen et millionbeløb.

Sagen, som blev udrullet i en artikel-række i Ekstra Bladet i vinteren i fjor, har været medvirkende til, at overskuddet er styrtdykket med 41 millioner kroner - fra 102 millioner kroner i 2016 til 61 millioner kroner i 2017.

'Resultatet var negativt påvirket af primært af en lavere indtjening på det danske marked, tilbagekaldelsen af marcipan-produkter i 4. kvartal og kursen på den svenske krone gennem 4. kvartal,' skriver Toms-ledelsen i årsregnskabet.

Denne ledelse forsøgte at undgå de tilbagekaldelser, som foruden at påføre omdømmet skade, kostede millioner af kroner, fordi tonsvis af slik skulle fjernes fra et utal af butikker i ind- og udland - og efterfølgende destrueres.

Ekstra Bladet beskrev, hvordan Toms i 117 dage holdt det hemmeligt for forbrugere, at der var spidse plastikstykker i Anthon Berg marcipanbrød produceret af Toms.

Toms undlod at tage action selv om Toms vurderede, at der var kvælningsfare, hvis små børn spiste slikket. Hvilket Toms så formodede, børn ikke gjorde.

Der var en formodning, som rystede bl.a. fødevaremyndighederne og  fødevaresikkerhedsekspert Orla Zinck, som kaldte det et farligt og skandaløst forsøg på at undgå de dyre tilbagetræknings-sag.

Det endte med, at Toms fik store bøder for brud på fødevareloven. Toms var tvunget til flere gange at advare forbrugerne mod at spise en betydelig del af sit sortiment. Det skete netop i juletiden, hvor forbrugerne plejer at hamstre marcipan-produkter.

Artiklen forsætter under billedet...

Toms forsøgte at holde det hemmeligt for myndigheder og forbrugere i ind- og udland, at der var plastikstykker i Anthon Berg marcipanbrød. Foto: Birgitte Gudberg
Toms forsøgte at holde det hemmeligt for myndigheder og forbrugere i ind- og udland, at der var plastikstykker i Anthon Berg marcipanbrød. Foto: Birgitte Gudberg

Toms har over for Fødevarestyrelsen undskyldt sig med, at forbruger-klagerne over plast i produkterne, blev fejljournaliseret.

Toms, som ikke vil deltage i et interview om regnskabet, fik også en bøde af Fødvarekontrollen for ikke at gøre ordentligt rent. Se de uhumske billeder her.

Kaos hos Toms: Advarer mod 17 slik-favoritter

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?