Fødevarestyrelsen: Navne skal frem for at fjerne tvivl

Der skal ikke opstå tvivl om, hvilke virksomheder der kan have modtaget hestekød, mener Fødevarestyrelsen

Onsdag kom det frem, at de hollandske fødevaremyndigheder mistænker W. Selten, der leverer kød til hundredvis af firmaer i Europa, for at have blandet hestekød i op til 50 millioner kilo oksekød. (Foto: Vadim Ghirda/AP)
Onsdag kom det frem, at de hollandske fødevaremyndigheder mistænker W. Selten, der leverer kød til hundredvis af firmaer i Europa, for at have blandet hestekød i op til 50 millioner kilo oksekød. (Foto: Vadim Ghirda/AP)
Følg Fødevarer

Det var for at skabe gennemskuelighed, at Fødevarestyrelsen fredag valgte at offentliggøre navnene på 14 danske virksomheder, der muligvis har modtaget hestekød deklareret som oksekød fra Holland.

Det forklarer dyrlæge Tenna Jensen fra Fødevarestyrelsens Fødevareberedskab til Ritzau.

- Det har vi gjort for, at der ikke kan opstå tvivl om, hvad det er for nogle virksomheder, vi har kontaktet, og som der er involveret i sagen, siger hun og tilføjer, at de 14 virksomheder har flere aftagere, der har yderligere aftagere, som skal vide besked.

- Så det spreder sig som ringe i vandet, påpeger hun.

Onsdag kom det frem, at de hollandske fødevaremyndigheder mistænker W. Selten, der leverer kød til hundredvis af firmaer i Europa, for at have blandet hestekød i op til 50 millioner kilo oksekød.

De danske fødevaremyndigheder valgte efterfølgende at offentliggøre navnene på 14 danske virksomheder, der har handlet med W. Selten og derfor menes at have modtaget hestekødet.

Men pålægsvirksomheden Defco, som står på listen, er sikker på ikke at have modtaget hestekød, fordi man udelukkende har fået leveret hele muskler - som lårtunger og inderlår.

- Derfor er vi ret overbeviste om, at vi ikke er ramt af nogen form for hestekødsskandale. Da der er tale om hele muskler, kan man tydelig se på dem, om det nu er oksekød eller hestekød, siger salgsdirektøren i Defco, Michael Guldin, til Ritzau.

Også virksomheden Anadolu Kød er at finde på listen, men påpeger ikke at have handlet med W. Selten i to år.

Derfor er de "naturligvis kede af at stå på listen", skriver Anadolu Køds direktør Mustafa Sahin i en mail til Ritzau.

Men Tenna Jensen forsikrer om, at det nok skal blive gjort klart for offentligheden, hvis det viser sig, at nogle af de 14 virksomheder ikke har modtaget hestekød fra Holland.

- Når vi nu har fået gennemgået alt det materiale, de har sendt til os, så er det vores intention at fortælle, hvad der er kommet ind af resultater, og hvad det munder ud i.

- Det er ikke vores intention bare at lade listen stå hen i de uvisse, siger hun.

Ifølge det tyske nyhedsbureau dpa har de hollandske fødevaremyndigheder oplyst, at der er fundet spor af hestekød i 20 procent af prøverne fra W. Selten.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+