Mulig skandale bag laksesyge

Et dræbende virus er fundet i en laksebestand i Norge. Forskere slås om, hvorvidt fisk i dambrug har smittet deres vilde artsfæller med sygdommen

Et nyt tilfælde af sygdom i norske lakseopdræt er netop opdaget. Laksene, der også sælges i Danmark, beskyldes for at have smittet vilde artsfæller, og det får forskere til at råbe vagt i gevær. (Foto: Colourbox)
Et nyt tilfælde af sygdom i norske lakseopdræt er netop opdaget. Laksene, der også sælges i Danmark, beskyldes for at have smittet vilde artsfæller, og det får forskere til at råbe vagt i gevær. (Foto: Colourbox)

En større bestand af laks på en norsk laksefarm er konstateret smittet med virusset ILA (infeksiøs lakseanemi). Laksefarmen ligger i et område med flere andre opdræt i Bremsnesfjorden på Nordmøre i det nordvestlige Norge, skriver det norske site kyst.no.

Mattilsynet, der svarer til den danske fødevarestyrelse, kunne i sidste uge bekræfte, at der er fundet virus i de opdrættede laks, som ellers var vokset til en størrelse, hvor de skulle sælges til mad.

Laksene skal nu i stedet slagtes og destrueres, men fundet puster til den stadig hede debat om, hvorvidt opdrættede laks kan smitte deres vilde artsfæller. Det er et scenarie, som flere forskere mener er virkelighed allerede, og som alle er enige om kan få katastrofale konsekvenser.

Læs rapporten fra havforskningsinstituttet om risikoen her

Usikkerhed om smittefare
Det er langt fra første gang, der er fundet ILA-virus i norske opdrættede laks. Det første tilfælde blev fundet i et opdræt i 1984, og siden er konstateret over 460 tilfælde på norske farme. Sygdommen smitter ikke til mennesker eller varmblodede dyr, men den er dødelig for laks .

Undvegne laks gik på grund

Lakseopdrætterne sætter jævnligt fisk ud blandt vilde laks. Det sker efter en fælles plan for norske lakseopdrættere, og ifølge planen skal de opdrættede laks ikke kunne smitte deres vilde artsfæller. Det er dog endnu ikke lykkedes at finde ud af, om der alligevel kan være smittefare. I en rapport fra forskningskoncernen Nofima står der, at det ikke kan udelukkes, at der kan ske smitte fra opdrættede laks til vilde:

'Sygdomsudbrud er kun registreret på opdrætslaks, men en avirulent variant af viruset er også påvist i vilde laks uden sygdomstegn. Man kan ikke udelukke, at vilde fisk kan være bærere af virusset, og der samles mange fisk rundt om opdrætsanlæggene, hvilket kan udgøre en smitterisiko', står der i rapporten, som konkluderer. Rapporten konkluderer siden, at der ikke kan konkluderes noget: 'Vi kan imidlertid ikke konkludere, at ILA-virus ikke smitter mellem vilde fisk og opdrætsfisk eller vice versa; til det er det analyserede prøvemateriale for småt', hedder det.Hvis den dødelige virus hos opdrættede laks er spredt til de vilde bestande, hvad det stadig tyder på, kan det få katastrofale konsekvenser, siger flere forskere, blandt andet professor Rick Routledge fra Simon Fraser-universitetet i Canada. Flere mener, at verdens laksebestand kan være truet.

De canadiske myndigheder har meddelt, at de i løbet af foråret vil sætte en plan i værk for at forhindre virusset i at gøre stor skade på vilde laksebestande.

Udrydningstruet og sundhedsfarlig
Det er langt fra første gang, at norske opdrættede laks bliver genstand for kritik. I 2006 udkom en amerikansk rapport, der frarådede laks som menneskeføde.

Ifølge undersøgelser bag rapporten har de opdrættede laks et for højt niveau af forskellige skadelige hormoner, som både kan være kræftfremkaldende, gve misdannelser hos ufødte børn og være årsag til en række andre dårligdomme.