Norske påskesild i høj kurs

Prisen på marinerede sild og karrysild stiger voldsomt, fordi alle vil have norske sild, og så går det galt

Danske sild er ikke lige så store som de norske, og derfor sælges den danske størrelse til Tyskland. (Foto: Colourbox)
Danske sild er ikke lige så store som de norske, og derfor sælges den danske størrelse til Tyskland. (Foto: Colourbox)

Der er dystre nyheder på vej mod påskebordet, hvor der meldes om stærkt stigende priser på marinerede sild.

Årsagen er, at nordmændene har beskåret sildekvoten med 40 procent, og det har sendt priserne på himmelflugt, fortæller formand for Konsumfiskeindustriens Arbejdsgiverforening, Susanne Folmer til DR Sjælland.

- Der er stor efterspørgsel efter de store norske sild i Rusland, Polen og Sverige, ja selv et land som Nigeria importerer norske sild. Alle vil have sild, og så går det galt med priserne, siger Susanne Folmer.

Prisstigning på 77 procent
Råvareprisen for de norske sild er steget med 77 procent. Det betyder kraftige prisstigninger på alt fra kryddersild til marinerede sild og karrysild.

- Det er voldsomme stigninger, som forbrugerne skal regne med, siger Susanne Folmer, der også er direktør for landets ældste sildeproducent, Lykkeberg Sild i Hørve i Nordvestsjælland, til DR Sjælland.

I butikkerne meldes der om prisstigninger på mellem fem og 10 kroner pr. glas.

Danske sild til Tyskland
Mens den norske sildestamme er trængt, går det til gengæld godt for den danske. Her er kvoterne øget med 120 procent, oplyser Danmarks Fiskeriforening til DR Sjælland.

Ingen af de fire hjemlige producenter af marinerede sild anvender danske sild, der er en del mindre end de norske. De danske sild eksporteres typisk til Tyskland, hvor der er et stort marked for små sild.