'Død' kalv vågnede op midt i slagtning

Indtil i går eftermiddag fandtes på Hadsund Kreaturslagteris hjemmeside lutter skønne billeder af græssende køer samt rosende ord om slagteriets kød og ansvarlighed. Det er langt fra sandheden, afslører rapporter

En tyrekalv vågnede op midt under afblødningen, fordi den ikke var skudt rigtigt på Hadsund kreaturslagteri. Men på hjemmesiden lå kun rosende ord om slagteriet. (Rasmus Baaner/Polfoto)
En tyrekalv vågnede op midt under afblødningen, fordi den ikke var skudt rigtigt på Hadsund kreaturslagteri. Men på hjemmesiden lå kun rosende ord om slagteriet. (Rasmus Baaner/Polfoto)

Der manglede et lovpligtigt link til de kontrolrapporter, som beskriver de grusomheder, som et par køer i september og oktober i fjor gennemlevede på Hadsund Kreaturslagteri.

Før 24timer i går kontaktede slagteriet, var det dermed også svært at få adgang til den kontrolrapport, som beskriver en opsigtsvækkende episode, der fandt sted på slagteriet i november 2011.

Slagtere blander gris i okse-hak

I rapporten giver embedsdyrlægen slagteriets folk besked på prompte at sænke hastigheden i produktionen, fordi fødevaresikkerheden ellers ville være i fare. Men medarbejderne ville ikke makke ret.

Dyrlægen måtte slukke for strømmen
- Da virksomheden ikke ville efterkomme forbuddet, måtte embedsdyrlægen standse produktionen ved at slukke strømmen til den urene slagteafdeling i 10 minutter, skriver Fødevarestyrelsen på sit website.

Det kostede slagteriet en bøde på 30.000 kroner.

Juleænder slagtet i klam container

Slagteriet har også fået kritik for, at to kreaturer led unødigt.

Tyren blev ikke skudt korrekt
I det grelleste tilfælde blev ‘det konstateret, at en tyrekalv, som ikke var skudt/bedøvet korrekt, blev hængt op til afblødning, hvorefter den vågnede og var svært at skyde korrekt i svingende tilstand,’ skriver Fødevarestyrelsen.

- Der er tale om en dybt beklagelig fejl,« siger Bodil Svendsen, egenkontrolansvarlig på Hadsund Kreaturslagteri.

- Sådan en fejl må ikke ske, og efter episoden er der blevet rettet op, så det ikke kan ske igen,« lover hun i 24timer.

Danish Crown snuppet i kødfusk

På slagteriets hjemmeside var der kun et link til meget glade kontrolrapporter baseret på kontroller i slagteriets lille butik, hvor der sælges kød til forbrugerne.

Bodil Svendsen forsikrer om, at hun ikke havde været opmærksom på, at der manglede linket til de kritiske rapporter fra selve slagteriet.

- Vi ønsker slet ikke at skjule noget, forsikrer hun og understreger, at hun ser med stor alvor på episoden med embedsdyrlægen, der afbrød produktionen ved at slukke for strømmen:

- Der skete et kommunikationsbrist, hvor slagterne rigtigt nok burde have sænket hastigheden, fordi det gik for hurtigt. Dyrlægen følte ikke, at slagterne ville samarbejde, men han burde ikke have overreageret ved at slukke for lyset med fare for, at slagterne skærer sig og falder. Veterinærkontrollen har beklaget, at det skete, forklarer hun.

'De andre gør det også'
I det andet tilfælde burde en ko, der var faldet i en drivgang på vej hen til aflivning, ifølge embedsdyrlægen være aflivet det sted, hvor den faldt – i stedet for at blive trukket hen ad gangen.

Men det afviser Bodil Svendsen burde være sket. Hun henviser til, at det var fysisk umuligt at fjerne dyret derfra – og at det ville stresse de øvrige køer.

Hun siger, at der er et stort fokus på fødevaresikkerhed og dyrevelfærd, og at slagteriet ikke får usædvanligt meget kritik.

- Mit indryk er, at virksomheden har en helt almindelig drift og ikke har flere problemer end andre slagterier, siger kødkontrollens dyrlæge Laila Østergaard.