Kapselkaffe koster kassen

Kapsler gør din kaffe 10 gange dyrere. Forbrugerne bliver snydt, siger ekspert

Det går hurtigt at brygge en kop kaffe, men prisen på kaffekapsler er for høj, og kvaliteten er for dårlig, mener kaffeekspert. (Foto: Colourbox)
Det går hurtigt at brygge en kop kaffe, men prisen på kaffekapsler er for høj, og kvaliteten er for dårlig, mener kaffeekspert. (Foto: Colourbox)

Ned med kapslen, tryk på knappen, og vupti, så har du en varm, dampende kop kaffe klar om morgenen. Det er smart med de nye maskiner, hvor du brygger kaffe på små kapsler, men du betaler i den grad overpris for bønnerne i de små pakker.

En familie, der tidligere brugte 425 kroner om året på et brygge kaffe, bruger med kaffe på kapsler nemt op mod 4425 kroner. Det skriver 24timer, som har beregnet kiloprisen for fire typer af de mest udbredte kaffekapsler, der hver kun passer til hver sin maskine.

3,69 kr pr kop
En dansk forbruger i gennemsnit betaler omtrent 50 kroner for et kilo malet tilbudskaffe på pose - altså 40 øre for en kop filterkaffe.

Men bliver kaffen proppet på kapsler eksploderer prisen pludselig. Ifølge 24timer koster en æske med 16 kapsler og i alt 128-160 gram kaffe mellem 43 og 59 kroner afhængig af mærket. Det giver hurtigt en kilopris i omegnen af 461 kroner eller op mod 3,69 kroner for en kop kaffe.

LÆS OGSÅ:

Åh jo - kaffe er godt for helbredet

Ikke imponerende kaffe
Ifølge Dansk Kaffeinformations tal fra 2009 drak en husstand 1218 kopper kaffe til i alt 424,70 kroner. Hopper samme husstand i år lige så mange kopper mokka brygget på kapselkaffen af mærket Lavazza A Modo Mio stiger prisen til 4425 kroner om året. Altså ti gange så meget.

Det er ikke i orden, mener en kaffeekspert:

- Forbrugerne bliver snydt. Kort og godt. Snydt i jagten på bekvemmelighed. Prisen er enormt høj og alt, alt for høj i forhold til kvaliteten af kaffen. Den er ikke imponerende, men noget af det er drikkeligt, siger Søren Stiller Markussen, barista og indehaver af det nyåbnede Kaffeakademiet i Aarhus, til 24timer.

Kapsler ødelægger kaffen
I stedet for at hoppe på kaffekapslerne anbefaler han, at man selv køber og kværner sine bønner.

- Dermed bevarer man aromaen. For aromastofferne er mere eller mindre ødelagte, når kaffen har været i en kapsel, siger han.

Butikkerne lokker ofte med gode tilbud på de smarte kaffemaskiner, og det er først, når kaffekapslerne skal indkøbes, at den virkelige prisstigning på den sorte, opkvikkende drik viser sig.