And, flæskesteg og brunede kartofler. Den fede julemad er blevet indtaget i store mængder i juledagene - og nu sukker danskerne efter en lidt mere fedtfattig diæt.
Og hele fem gange så meget sushi ryger i danskernes indkøbskurv mellem jul og nytår som til hverdag, viser tal fra Taste of Tokyo, der laver sushi til supermarkeder.
Læs også:
Sushi-restauranter får dumpekarakterHele 170.000 danskere vælger at spise frisk sushi fra supermarkedet mellem jul og nytår. Det betyder, at Taste of Tokyo må femdoble leveringen til danske supermarkeder.
Skiftet fra julemad til rå fisk er sket med hastigt tempo de seneste år. I 2002 spiste 20.000 danskere sushi købt i et supermarked ved nytårstid. I 2005 var antallet firedoblet til 80.000 og i år er tallet mere end ottedoblet på blot ti år.
Læs også:
Sushi-restaurant blæser på bøderSushi er gået fra et være et københavnerfænomen til at blive hverdagsspise over hele landet, mener ernæringsekspert Martin Kreutzer.
- Samtidig er danskerne begyndt at gå mere op i sundhed, og derfor bliver traditionel, usund fastfood fravalgt til fordel for et sundere alternativ. Når man er træt af selv at stå i køkkenet, er det let at snuppe en bakke sushi fra køledisken, siger han.
Ernæringseksperten mener, at indtaget af rå fisk er et opgør mod julens fedt- og sukkerindtag og ikke nødvendigvis et forskud på nytårsforsættet om at leve sundere.