Juleænder slagtet i klam container

Fødevarekontrollens Rejsehold har konfiskerethundredevis af fjerkræ, som var slagtet under uhygiejniske forhold - smid det væk, hvis du har købt det, siger dyrlægen bag fundet

Ænder, gæs og kalkuner blev slagtet og parteret i en container i et hjememslagteri i Helsingør. (Foto: Colourbox)
Ænder, gæs og kalkuner blev slagtet og parteret i en container i et hjememslagteri i Helsingør. (Foto: Colourbox)

Det var et noget uhumsk fund, som Fødevarekontrollens Rejsehold gjorde fredag - dagen før selveste juleaftensdag.

Her dagen før dagen, hvor langt de fleste danskere skal fylde sig med traditionel julemad, konfiskerede rejseholdet mere end 250 juleænder, gæs og kalkuner under en kontrolaktion hos en ulovlig og uautoriseret slagter i Helsingør.

- Hygiejnen var helt i bund. Manden, der har sit eget lille landbrug, stod i en container og pakkede døde ænder, gæs og kalkuner. Der var ikke noget vand, så han kunne ikke vaske fingre, og der var råt træ inde i containeren. Det er ulovligt. Desuden brugte han en gammel båndsav, der var rusten, fortæller Line Garbøl, der er dyrlæge hos Fødevarekontrollens rejsehold. Hun var med på den kontrol, hvor den ulækre slagtning blev afsløret.

Slagtede grise i ulækker bus

Fødevarekontrollens Rejsehold konfiskerede mere end 60 stykker fjerkræ fra landmandens bil, der skulle leveres til Holte Ostelager i Holte. De stod på gulvet i en plasticpose uden beskyttelse.

Også ænder, der allerede var leveret til ostelageret, blev konfiskeret. Ulovlighederne blev afsløret, da en anonym anmelder fik mistanke om, at der foregik noget fordækt i ostelageret og kontaktede Fødevarekontrollens Rejsehold. De rykkede ud - først til ostelageret og siden til landmanden.

- Han fortalte selv, at han også havde solgt 110 ænder, 75 gæs og et antal kalkuner til private. Hvis man har købt sin juleand eller -kalkun der, skal man smide den ud. Det kan være superfarligt at spise, uanset om den har været i fryseren og sioden varmet op. Dyrene er ikke godkendt til slagtning, og de forhold, de er slagtet under gør, at der er stor fare ved at spise dem. Det skal man absolut ikke, siger Line Garbøl til ekstrabladet.dk.

Troede man, at juleanden var i hus efter et besøg hos hjemmeslagteren i Helsingør, må man altså ud og finde den et andet sted.

Den ulovlige slagter kan nu se frem til en bøde, og ostehandleren har fået et påbud om at destruere det ulovlige fjerkræ.