Larver og fluer holdt fest hos Tulip

Det kriblede og summede, da fødevarekontrollen for nylig afslørede, at larver og fluer smaskede løs af Jaka-bov hos Tulip i Vejle

Jaka Bov var hjemsted for en fest hos en flok fluer, da Fødevarestyrelsen kom på besøg hos Tulip i Vejle.
Jaka Bov var hjemsted for en fest hos en flok fluer, da Fødevarestyrelsen kom på besøg hos Tulip i Vejle.

‘Ulækkert og sløset’.

Sådan betegner Fødevarestyrelsens sektionschef Annette Arbjerg det, som hendes medarbejdere afslørede på Tulips store fabrik i Vejle i sidste måned, skriver 24timer.

I et færdigvarelager fyldt med mad, der egentlig skulle være parat til at blive kørt ud i butikker i ind- og udland, fandt Fødevarestyrelsens folk to meget uappetitlige paller med det dåse-svinekød, man kender som Jaka Bov.

Dåserne på en af de to paller var på grund af en fejl i produktionen aldrig blevet lukket ordentligt, hvilket Tulip ved en fejl ikke havde opdaget i tide.

Dåserne på den anden palle var blevet beskadiget og åbnet under transporten. Så begge paller var blevet returneret til fabrikken.

Fødevaregigant solgte ulovligt kød

Fluer lagde larver i kødet
Tulips medarbejdere havde ikke lige opdaget, at dåserne var åbne. Men det havde en sværm af fluer, der var godt i gang med et større festmåltid og med at lægge æg – og dermed larver – i og omkring dåserne, da Fødevarestyrelsen greb ind.

- Det er heldigvis meget sjældent, vi finder den slags. Tulip skulle selvfølgelig aldrig have ladet sådanne varer komme ind på et færdigvarelager. Så varerne blev med det samme destrueret, forsikrer Annette Arbjerg over for 24timer.

Dermed kom produkterne aldrig ud på frokostbordene på de 100 eksportmarkeder, hvor Tulips konserves-kød i årevis har været en enestående succes og milliardforretning.

Men det skulle Tulips folk – ikke Fødevarestyrelsens – have sørget for, fastslår Annette Arbjerg.

Hollandsk kød solgt som dansk

'Beklagelig fejl'
- De burde have kigget pallerne grundigt efter. Men virksomheden havde ikke procedurer, der kunne sikre, at det skete, siger hun til 24timer.

Så det fik Tulip besked på at få. Og sådanne procedurer har Tulip fået, garanterer Tulips kommunikationschef, Rune Jungberg Pedersen.

- Fødevaresikkerheden har ikke på noget tidspunkt været i fare, understreger han til 24timer.

- Der skete en beklagelig fejl i vores modtagekontrol, hvor varerne skulle have været tjekket. Det har vi lært af, så det ikke gentager sig, lover Rune Jungberg Pedersen, som også oplyser, at færdigvarelageret udelukkende indeholdt konserves og ingen ferske varer.