Toms overvejer at flytte til udlandet

Fedtskat og høje afgifter er ikke noget, der huer chokoladeproducenterne. De overvejer at rykke produktionen til udlandet

Det smager godt, men det koster. Både for forbrugeren, men det kan også komme til at koste dyrt for producenterne - og i sidste ende for Danmark.
Det smager godt, men det koster. Både for forbrugeren, men det kan også komme til at koste dyrt for producenterne - og i sidste ende for Danmark.

Chokolade bliver en dyr fornøjelse, hvis den den nye regerings finanslov går igennem. Både for chokoglade danskere og danske chokoladeproducenter.

Læs også: Chokoladeskat er hul i hovedet

Ifølge oplægget til den nye finanslov hæves afgiften pr. 1. januar 2012 på chokolade og slik med seks kroner per kilo, så der i alt ryger 23,75 kroner pr. kilo i skattekassen.

Det bekymrer, måske ikke overraskende, Danmarks førende konfekturevirksomhed, Toms, der nu overvejer sin fremtid i Danmark.

- Vi kommer til at sælge mindre i Danmark. Vi ved endnu ikke hvor meget mindre, men der vil ske et markant fald, siger administrerende direktør i Toms, Jesper Møller, til ekstrabladet.dk.

Læs også: Det kommer de fede varer til at koste

- Da fedtskatten kom, fyrede I 34 medarbejdere. Kommer chokoladeskatten til at koste arbejdspladser?

- Chokoladeafgiften rammer Toms meget hårdere end fedt-afgiften. På den korte bane regner vi ikke med at fyre, men det kommer an på udviklingen.

- I har produktion i Danmark og Sverige. Vil I i højere grad flytte produktionen til udlandet?

Læs også: Supermarkeder tjener tykt på fedtskat

På sigt bliver Danmark mere surt for os som marked. Og vi kan blive tvunget til at forbedre konkurrenceevnen og flytte aktiviteter ud af landet. Vi vil gerne forbedre vores forretning og blive større ude i verden og sælge mere i for eksempel Rusland og Kina. Men Danmark står i dag for næsten 60 procent af vores salg. Tjener vi ikke tilstrækkeligt her, er vi nødt til at overveje mulighederne andre steder. Det bliver vanskeligere og vanskeligere herhjemme. Hvis vi skal overleve som virksomhed, kan vi ende med at måtte lægge størstedelen af produktionen i udlandet, siger Jesper Møller.

- Regeringen vil ifølge sit grundlag og oplæg til den nye finanslov forbedre sundheden. Er det ikke ok at prøve at få folk til at skære ned på slik og chokolade?

- Når politikerne siger, at en afgift bliver til med sundhedsfremme for øje, er det lidt søgt. Det handler om indtægter i statskassen. Vores produkter er ikke ment som basiskost, der skal indtages i alt for store mængder. Chokolade har også et sundt indhold, men vores produkter er kalorieholdige, og det står vi ved. Men der er kalorier i så mange ting. Desuden kan danskerne købe for eksempel chokolade syd for grænsen eller i Sverige billigere, og hvis man gør det, bliver det i store mængder. Har man et sliklager derhjemme er der en tendens til, at det bliver tømt, og det rykker ikke ret meget ved sundheden.