Is-skat kan drive producenter til udlandet

Vi er underlagt vanvittigt mange afgifter, og det kan ende med, at vi må rykke til udlandet, siger isproducent om ny afgiftstigning

Hos isproducenten Paradis Is er man ikke klar over, hvor meget den nye isaftgift kommer til at koste. Men regningen bliver sendt direkte videre til forbrugeren. (Foto: Rasmus K. Kristiansen/Flickr)
Hos isproducenten Paradis Is er man ikke klar over, hvor meget den nye isaftgift kommer til at koste. Men regningen bliver sendt direkte videre til forbrugeren. (Foto: Rasmus K. Kristiansen/Flickr)

Næste sommer bliver din is endnu dyrere end i år, når fedtskatten fra nytår får selskab af en forhøjelse af afgiften på is, som er en del af den nye finanslov, der bliver fremlagt i dag.

Isproducenten Vebbestrup Is har allerede kritiseret den nye afgift, og nu slutter Paradis Is sig til kritikken:

- Vi er i forvejen pålagt en fuldstændig vanvittig mængde afgifter: Fedafgift, nøddeafgift, chokoladeafgift, og så en isafgift, der nu bliver forhøjet. Der er vel ikke noget i vores is efterhånden, der ikke er pålagt afgifter - måske plastic-skeen, man spiser med. Nå nej, den er der måske emballageafgift på, siger Henrik Schlüntz, administrerende direktør for Paradis Is.

LÆS: Så meget dyrere bliver slik og smøger

Kan koste arbejdspladser
Vebbestrup Is i Nordjylland har allerede varslet, at prisstigningen på is kommer til at koste arbejdspladser. Hos Paradis Is har man ikke overblik over konsekvensen af den nye afgiftstigning.

- Vi har ikke fået regnet på det endnu, så vi ved ikke, hvad det kommer til at betyde på kæde-niveau. Men vi må desværre sige, at vi er nødt til at give prisstigningen videre til forbrugerne. Ellers skulle vi gå på kompromis med kvaliteten, og det vil vi ikke, siger Henrik Schlüntz.

LÆS: Isproducenter raser imod afgiftsstigning

Dyreste is-land i verden
Ifølge Henrik Schlüntz går is-salget stadig godt herhjemme, trods finanskrise og stigende pres fra nye afgifter.

- Men tingene har en naturlig grænse, og på et eller andet tidspunkt har man lagt for meget afgift på, og så tipper bægeret. Så bliver vi for dyre, udviklingen kører baglæns og der bliver færre af vores butikker. I yderste konsekvens kan det være, at vi søger mod udlandet: Jeg tror ikke, der findes et land i verden, hvor is er pålagt så mange afgifter som her, siger administrerende direktør Henrik Schlüntz.

- Jeg håber ikke, det ender med, at det koster både 30 og 40 kroner at købe to kugler is. Hvis vi bliver for dyre, så vil forbrugeren helt naturligt søge over i andre varekategorier og købe noget andet i stedet for, siger Henrik Schlüntz.