Æg øger ikke hjerterisiko

Æg er omfattet af den nye fedtskat, selv om intet tyder på, at de er usunde at spise, ifølge rapport fra DTU

Et æg om dagen gør ingen skade, siger forskerne. (Foto: Colourbox)
Et æg om dagen gør ingen skade, siger forskerne. (Foto: Colourbox)

Der er ingen grund til at sky det daglige morgenæg på grund af kolesterolfrygt og fedtforskrækkelse. Der er ingen helbredsrisiko ved at spise et æg om dagen, konkluderer forskere fra DTU i en ny rapport, der gennemgår den forskning, der findes på området.

Æg har været under mistanke for at forøge risikoen for hjerte-karsygdomme og diabetes 2 på grund af deres høje indhold af kolesterol og fedt. Men forskerne hæfter sig ved, at æggene også indeholder andre næringsstoffer og er fattige på kulhydrater.

'Selv om æg indeholder meget kolesterol, så vil et indtag på 6-7 æg om ugen for raske personer ikke føre til øget risiko for udvikling af hjerte-kar sygdomme og type-2-diabetes', skriver DTU-forskerne i deres sammenfatning af undersøgelsen.

LÆS: Det kommer de fede varer til at koste

Fedtskat på æg
Danskerne spiser i gennemsnit, hvad der svarer til et halvt æg om dagen, viser DTU-rapporten. Vi kunne altså roligt spise det dobbelte, uden nogen risiko for helbreddet, ifølge forskernes data.

Alligevel er æggene en af de fødevarer, som bliver ramt af den ekstra afgift på mættet fedt, der træder i kraft 1. oktober i år, på grund af fedtindholdet i blommen. Forskerne påpeger, at æggene også indeholder vitaminer og mineraler, som kan være gavnlige for kroppen.

Fedt fra æg udgør ifølge DTU-rapporten 2 procent af den mængde fedt, en dansker indtager pr dag.