Bror Price: Fedt-skat giver ingen mening

Det normalt lune madøre, James Price, som griser med fed fois gras, smør og piskefløde på tv, er vred over den kommende fedt-afgift

Det meste er usundt i for store mængder, mener James Price (th.), der raser mod fedt-skatten. Han er mere til oplysning og god mad end afgifter. (Foto: Jonathan Møller Bjerg)
Det meste er usundt i for store mængder, mener James Price (th.), der raser mod fedt-skatten. Han er mere til oplysning og god mad end afgifter. (Foto: Jonathan Møller Bjerg)
Følg Fødevarer

'Rigeligt smør'. Det madbud har været med til at gøre det trinde søskendepar, James og Adam Price, til nogle af danskernes mest folkekære madguruer. Selv om deres måltider gerne bugner af ikke-slankende mejeriprodukter.

Men smørklatten eller det halve pund, som i hvert fald skal til for at kreere en solid, hjemmelavet sauce bernaise, stiger 1. oktober i pris på grund af politikernes nye afgift, fedt-skatten.

Problematisk definition
Den ene halvdel af Danmarks måske mest madglade duo, James Price, mener mildest talt ikke, at fedt-skatten 'giver forfærdelig megen mening':

- Problemet er afgiftens definition af sundt og usundt. Det er generelt forkert at beskatte fødevarer, som man godt ved ikke er sunde, hvis man indtager kæmpemængder af det. Men det er der så meget mad, der er.

Og for at vende tilbage til en af James Prices mest skattede fødevarer, så bliver smør ramt af fedt-skatten. Et halvt pund smør, som nu koster 15,50 kroner i butikken, vil efter 1. oktober koste 18,10 kroner.

- De færreste af os går fallit, fordi vi skal betale et par kroner mere for en kvart liter føde, selvom fødevarer i det hele taget er blevet dyrere og dyrere – det er et problem i sig selv, men jeg mener, at signalværdien er forkert.

Læs også: Det koster fedt-skatten dig

Nej til elendige light-produkter
- Godt dansk, økologisk smør er et rigtig godt produkt. Man har ikke godt af at spise et halvt kilo om dagen. Det dør man nok af med tiden. Men det er et af Danmarks fornemste landbrugsprodukter, som man sagtens kan spise og bruge med måde. Og jeg håber virkelig ikke, at danskerne på grund af afgiften vil undlade at bruge smør og gå over til andre elendige light-produkter. For så har afgiften intet med folkesundheden at gøre.

Price forstår ikke, hvorfor priser på gode, sunde råvarer som økologiske grøntsager samtidig med indførelsen af fedt-skatten, ikke får et nøk nedad.

Noget andet, der får Price til at harcelere, er beslutningen om, at olivenolie også skal rammes af fedtskatten og dermed stemples som et usundt produkt. Politikerne dømmer med fedtskatten helt unuanceret nogle fødevarer ude, raser storebror Price.

- Vi skal jo have nogle fedtstoffer, og det er olivenolie et rigtig godt bud på. Chokolade er de også helt ude i hampen med. Der er stor forskel på at købe en elendig lavprisbar i supermarkedet og en virkelig kvalitetschokolade. Her har vi altså et ernæringsprodukt, som både smagsmæssigt og ernæringsmæssigt har en stor værdi.

Læs også: Nikolaj Kirk: Fedt-skat vil give dårligere mad

Mere oplysning
Mens chokoladen får med afgiftkniven, går anden slik og sodavand fri. Det er produkter, som James Price trods alt bedre kunne stå inde for blev sat et par kroner op.

- Jeg ynder ikke ligefrem forbud, men at man sætter et par kroner på cigaretter og tobak er ok. Men det er problematisk, når det er fødevarer, som både har smagsmæssig og ernæringsmæssig værdi.

I stedet mener James Price, at oplysning er vejen frem.

- At få madlavning og gastronomi i højsædet, så folk bliver bedre til at lave mad, kende råvarer, disponere hverdagen til at udnytte gode råvarer. Det går galt for mange, siger James Price uden at ønske at lukke øjnene for danskernes ofte stressede hverdag og sparsomme tid til at kræse om hverdagsmaden.

- Det ender ofte med hurtige løsninger og halvfabrikata. Det er der, hunden ligger begravet. Det lyder meget idealistisk, at god mad skal i højsædet. Men det er med oplysning og fokus, at denne her kamp skal vindes.

Brødrene Prices citrontærte indeholder både smør, piskefløde og æg, som alle rammes af fedt-skat. Spar fedt-skatten og prøv opskriften til højre før 1. oktober.

Det vil fedt-skatten koste dig

* Fedtafgiften takseres til 16 kroner per kilo mættet fedt. Her er Skatteministeriets forventede prisstigninger på en række udvalgte fødevarer:

* En pakke dansk smør på 250 gram, som nu koster 15,50 kroner i butikken, vil efter 1. oktober koste 18,10 kroner.

* En pakke smørbart blandingsprodukt som Kærgården på 250 gram, som nu koster 13,95, stiger til 15,90 kroner.

* En kvart liter piskefløde stiger fra 8,50 kroner til 9,70 kroner.

* 500 gram ost 45+ stiger fra 34,40 kroner til 36,10 kroner.

* En liter olivenolie stiger fra 38,95 kroner til 41,60 kroner.

* En pakke margarine på 400 gram stiger fra 6,00 kroner til 7,40 kroner.

* Et kilo hakket svinekød med 15 procent fedt stiger fra 37,90 kroner til 39,00 kroner.

* Et kilo medisterpølse stiger fra 42,86 kroner til 43,70 kroner.

* Et kilo entrecote stiger fra 199,88 kroner til 201,70 kroner.

Fedt-skattens bagmænd

Et bredt politisk flertal af Folketingets partier står bag afgiften, som skal få os til at spise mindre af det usunde - og samtidig spæde 1,5 milliarder kroner ekstra i statskassen.

Det skal du bruge til Prices fede og snart dyrere citrontærte:

Mørdej

250 g mel

170 g smør

60-70 g flormelis

2 tsk vaniljesukker

1 lille æg

Et lille nip salt

Citron-creme

Fileter af 2 citroner

Revet skal af 1 citron

100 g sukker

2 hele æg + 2 blommer

2 dl fløde

Italiensk marengs

125 g æggehvide

200 g sukker

1 dl vand

Sådan gør du:

Til mørdejen smuldres smørret i melet sammen med flormelis, vaniljesukker og salt. Tilsæt ægget og saml dejen hurtigt - den må ikke æltes. Dejen skal hvile en times tid i køleskabet. Så bager man dejen i en passende form "blindt" - det vil sige, man lægger et stykke bagepapir over dejens bund og sider og fylder formen med fx tørrede ærter, så dejen ikke hæver op under bagningen, som foregår ved 220 grader i ca. 15 min. Derpå fjernes ærter og bagepapir og tærten får fem minutter til i ovnen.

Til cremen blendes citronfileterne med skal, sukker, æg og æggeblommer, hvorpå fløden blandes i. Hæld cremen i tærtebunden og bag den ved 150 grader i cirka 30 minutter, eller til cremen har sat sig. Lad tærten køle af.

Til den italienske marengs kommes sukkeret i en gryde sammen med vandet. Kog det til en klar, lidt tyktflydende sirup.

Imens piskes æggehviderne til skum, hvorpå den kogende sukkerlage lidt efter lidt tilsættes, mens der piskes. Bliv ved med at piske til marengsen er kølet lidt af. Kom den derpå i en sprøjtepose.

Tag tærten ud og dekorer den med marengsmassen. Sæt den tilbage i ovnen under grill til marengsen er let gylden. Lad tærten køle af før den spises.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?