Antonius har det ikke bedre end traditionelle slagtesvin

Der er ikke forskel på såkaldte velfærdsgrise og almindelige slagtegrise, mener Dyrenes Beskyttelse

Vil man tage hensyn til grisenes velfærd, skal man vælge økologiske grise og frilandsgrise. (Foto: Colourbox)
Vil man tage hensyn til grisenes velfærd, skal man vælge økologiske grise og frilandsgrise. (Foto: Colourbox)

Bornholmergrisen fra Danish Crown sælges i Coops butikker med sloganer som ’mere smag og velfærd’, ligesom kødet angiveligt skulle være ’mere mørt’, fordi det har ’modnet i tre dage efter slagtning’.

Og så skulle både smag og dyrevelfærd være helt på plads.

Men sandheden er, at de her grise hverken har det værre eller meget bedre end konventionelle grise. De har blot 20 kvadratcentimeter mere at bevæge sig på.

– Det er vildledende at markedsføre grisene med ’mere velfærd’.

– De bedre vilkår, de har, er i småtingsafdelingen, og jeg mener ikke, at de har det bedre end almindelige slagtegrise, siger Pernille F. Johnsen, der er dyrevelfærdschef i Dyrenes Beskyttelse.

Læs også: Svin får stadig prygl under transporten

Ikke ekstraordinært
Det samme gør sig gældende for mærkerne Antonius og Den Go’e gris, som sælges i Føtex og Rema1000.

Også de to typer velfærdsgrise ligger ifølge Dyrenes Beskyttelse et godt stykke fra den dyrevelfærd, som den ægte vare –  de økologiske grise og frilandsgrisene –  nyder godt af.

Og påstanden om, at kødet er modnet tre dage efter slagtningen er givetvis korrekt, men langtfra ekstraordinær.

Af brancheorganisationen Fødevare & Landbrugs hjemmeside fremgår det, at ’langt det meste svinekød forlader slagteriet to-tre døgn efter slagtning og sendes ud i detailhandlen i form af udskæringer’.

Hos Danish Crown står man fuldt og fast ved, at produktet gavner dyrevelfærden.

Lemlæstede danske dyr lider videre

– De har 30 procent mere plads, og det er det skridt, der har kunnet lade sig gøre, hvis ikke prisen skulle blive for høj, siger kommunikationsdirektør Anne Villemoes.

– Men det er kun 20 kvadratcentimeter mere plads per gris.

– Nu går de jo sammen flere grise, og ganger du det op, er det noget, der kan mærkes.

– I skriver også, at det bliver modnet i tre dage som noget ekstraordinært. Men jeg kan læse mig til, at det er helt normalt. Hvorfor så anprise det?

– Den er modnet under specielle forhold, lyder det fra Anne Villemoes.