Du lokkes til at købe fedt og sukker

Forklædt som sundt: Du bliver vildledt til at købe varer, der reklamerer med mindre fedt og sukker

Sofie Kjær synes, det er et problem, at producenterne lokker med mindre fedt og sukker på emballagen. (Foto: Leif Panduro)
Sofie Kjær synes, det er et problem, at producenterne lokker med mindre fedt og sukker på emballagen. (Foto: Leif Panduro)

Du står i supermarkedet og skal købe en fedtfattig leverpostej. På den ene pakke loves der '30% mindre fedt'. I kurven med den, det må da være den sundeste. Eller hvad?

Situationen er taget fra en tur i SuperBest. Og nej, det er ikke leverpostejen fra Tulip med de flotte løfter, der er den mest fedtfattige. Flere andre alternativer indeholder blot seks procent fedt –i Tulips 'sunde' produkter er fedtprocenten op til 15.

Alligevel vil langt de fleste på sundhedsbølgen vælge Tulips løfterige leverpostej –eller et af de mange andre produkter, der lover mindre fedt eller sukker. Også selv om der står et sundere produkt på hylden lige ved siden af.

Det viser en ny omfattede undersøgelse, som et hold forskere fra Copenhagen Business School er ved at lægge sidste hånd på.

Tror det er sundt
- Vi er kommet frem til, at folk i langt de fleste tilfælde vil vælge den vare, hvorpå der står '30 procent mindre fedt' eller sukker.

- Bagefter fortæller de, at de valgte netop den vare, fordi de troede, at der var mindre fedt i, selv om produktet ved siden af var lige så sundt eller endda sundere, fortæller projektlederen Viktor Smith, der er lektor ved CBS.

- Producenterne vildleder ofte i deres kommunikation. Måske ikke altid helt bevidst, men alligevel. For de fortæller ikke, hvad man skal sammenligne med.

Må gøre næsten som de vil
- Når der står 30 procent mindre fedt eller sukker, er man nødt til at vide, hvad det er i forhold til, siger han.

Problemet er blot, at intet i lovgivningen tvinger fødevarefirmaerne til at skrive, hvad de flotte tal på pakkerne skal ses i forhold til. På den måde kan de i mange tilfælde trygt love mindre fedt eller sukker, uden at myndighederne kommer efter dem.

- Myndighedernes skøn bygger mere på jura end på viden om kommunikation, konstaterer Viktor Smith, der håber, at den nye undersøgelse får producenterne til fremover at leverer reel vejledning til forbrugerne.

Blodprop og hjerneblødning
- Det kan være farligt, hvis du tror, du spiser sundt, og du så i virkeligheden ikke gør det, siger Christian Mølgaard fra Institut for Human Ernæring dog ikke anbefale.

Han er bange for, at nogle mennesker smører mere Kærgården på brødet, fordi det er fedtfattigt. På den måde får kroppen mere fedt, og det kan være svært at komme af med igen.

- Hvis du konstant får for mange kalorier, risikerer du at blive fed, siger Christian Mølgaard.

Ifølge ham kan fedme i værste fald føre til sukkersyge, blodpropper eller hjerneblødning.