Købmænd vil afskaffe slik-rabat

Danske supermarkeder og købmænd vil indgå fælles aftaler mod mængderabat på slik. Brancheforening og politikere bakker op om idéen.

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

'Tag 3 poser, betal for 2'. Det slogan kan det snart være slut med. I hvert fald når det gælder slik.

For flere danske supermarkeder og købmænd er klar til at indgå frivillige, fælles aftaler om at begrænse mængderabatter. Det kan de bare ikke i øjeblikket, da det strider mod konkurrencelovgivningen. Det skriver 24timer.

Brancheforening er positiv
- Vi har også en interesse i, at kunderne bliver sundere, for så har man dem groft sagt i længere tid. Vi vil meget gerne bringe det her forslag op, men som lovgivningen er nu, er det ulovligt at indgå en frivillig aftale i detailhandlen, siger Claus Bøgelund, der er underdirektør i brancheforeningen De Samvirkende Købmænd, som repræsenterer mere end 1.500 supermarkeder og nærbutikker.

LÆS OGSÅ:Spis slik på en sundere måde

Hos Dansk Erhverv er man heller ikke afvisende over for idéen.

- Hvis der bliver åbnet op for, at man kan aftale nogle konkrete, sundhedsfremmende ting, så vil vi se positivt på det og er klar til at indgå drøftelser, siger Henrik Hyltoft- markedsdirektør i Dansk Erhverv, til 24timer.

Flertal i Folketinget
De fleste forbrugsordførere i Folketinget mener også, at det er på plads med ændring af konkurrencelovgivningen. Så længe de har et sundhedsfremmende mål, bør erhvervsdrivende have lov at lave fælles aftaler:

- Hvis branchen af egen drift vil undlade at lave mængderabatter på usunde fødevarer, så skal vi imødekomme det. Vi vil kigge nærmere på det og se, hvad vi kan gøre for at skrue en lovgivning sammen, der gør, at de kan lave en frivillig aftale, siger Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht.

Eget initiativ
Flemming Damgaard Larsen, forbrugerordfører fra Venstre, deler den holdning.

- Det handler om at lave lovgivningen, så netop det forhold godt må aftales mellem de handlende. Men det skal være på virksomhedernes eget initiativ, udtaler han.

LÆS OGSÅ:Hold igen med fredagsslik

Også De Radikale, De Konservative og SF vil se nærmere på den nuværende lovgivning.

- Det er ikke, fordi vi vil forbyde folk at spise store mængder af slik. Men det skal ikke være sådan, at detailhandlen bliver forhindret i at tage et seriøst initiativ for at fremme folkesundheden, siger forbrugerordfører Pia Olsen Dyhr (SF) til 24timer.