Minister: Nul Smiley-ordning til jordbær

Kontrollen af, hvordan jordbær og anden frugt er produceret, bliver ikke intensiveret som følge af jordbær-afsløring

Snottende og skovskidende jordbærplukkere er ikke nok til, at Fødevareministerem vil stramme kontrollen med producenterne. (Foto: Ekstrabladet.tv)
Snottende og skovskidende jordbærplukkere er ikke nok til, at Fødevareministerem vil stramme kontrollen med producenterne. (Foto: Ekstrabladet.tv)

Plantedirektoratets kontrol af danske frugt- og grøntsagsavlere, skal ikke udvides på baggrund af sagen om de uhygiejniske plukkere hos Jeppes Jordbær, mener den ansvarlige minister, Fødevareminister Henrik Høegh.

- Så vi strammer ikke noget i morgen. Den måde, det har været håndteret på i det her tilfælde, er absolut ikke acceptabel. Men jeg vil vente og se på resultaterne fra kontrolkampagnen og høre, hvad eksperterne siger, inden jeg vil begynde at drage mine konklusioner, siger fødevareministeren til ekstrabladet.dk.

Læs: Bæravlere tjekkes kun med stikprøver

Kontrolkampagnen han hentyder til er en særkontrol, som Plantedirektoratet i år gennemfører:

- I det seneste fødevareforlig har vi sat flere ressourcer af til kontrolkampagner, hvor vi prøver at rette fokus imod steder, hvor man mener, at der er behov for særlig opmærksomhed. I år er der en kontrolkampagne på ikke bare jordbærproducenter, men alle sæsonproducenter, så der vil være hyppigere besøg i år, siger Henrik Høegh til ekstrabladet.dk.

Læs: Lortebær gav to dage på tønden

Vi har ramt plet
Trods kontrolkampagnen var det netop fra en såkaldt sæsonproduktion, nemlig på jordbæravleren Jeppe Pedersens marker, at Ekstra Bladet kunne bringe billeder og video af plukkere, som gik på toilettet i den nærværende skov og vendte tilbage til plukkearbejdet - uden at vaske fingre.

Er det ikke lidt ironisk, at netop mens I kører kampagne på den her type producenter, så kan sådan en historie her komme frem?

- Nej, det betyder måske lige nøjagtig, at de, der har bestemt hvilke områder, vi skal lave kampagne på, har ramt plet, siger Henrik Høegh til ekstrabladet.dk.

Nej til Smiley-ordning
Umiddelbart afviser han en jævnlig kontrol og en Smiley-ordning som den, der kendes fra for eksempel restaurantbranchen og fødevarebutikker.

- Det er en god løsning på forbrugerområdet, hvor folk går ind og ud af en butik. Her er det relevant, fordi det giver forbrugeren en valgmulighed. Men på det her område må vi understrege, at det er primærproducenten og opkøberens ansvar at sikre, at der er ordentlige hygiejniske forhold, siger Henrik Høegh til ekstrabladet.dk.

Læs: Bakterierne kan ikke fjernes med vand