Små avlere om lortebær: Det lyder fuldstændig sindssygt

Vi har styr på hygiejnen, siger mindre jordbæravlere

- 150 plukkere og et toilet - det lyder fuldstændig sindssygt.

Sådan siger jordbæravler Karsten Skov fra Skovs Bær i Hobro som reaktion på Ekstra Bladets historie i dag om, at en af Danmarks førende jordbæravlere, Jeppe Pedersen, der driver 'Lykkesholm', lader sine østeuropæiske plukkere skide i skoven, fordi der ikke er adgang til ordentlige toiletforhold.

Karsten Skov driver selv en mindre virksomhed, der beskæftiger 12 plukkere og kun sælger fra gårdbutikken.

- Det er slet ikke det samme oppe ved os. Vi har tre toiletter til de tolv mennesker. Vi har to toiletter i sådan en DSB-togvogn og et i stuehuset, fortæller han til ekstrabladet.dk.

Læs også: Lortebær til salg: Plukkere skider i skoven

Selvom historien om, at Jeppe Pedersen ikke har styr på hygiejnen, kan risikere at gøre at få forbrugerne til at gå uden om de røde bær, så er Karsten Skov ikke ked af, at historien er kommet frem.

Ikke sjovt
- Jeg tror, at det er godt. Det er en fordel for os allesammen, at hygiejnen er i orden, siger han.

Lisbeth Christensen fra Rokkedyssegård, der blandt andet leverer til Tivoli, har ti plukkere ansat.

- Vi har stillet et toilet op i marken. Der er dunke, så de vasker hænder, når de har været på toilettet, og der er også vådservietter med sprit. Og så har vi en procedure hver morgen, når vi starter, at så står jeg der, og de vasker allesammen hænder, før vi starter, siger hun.

- Er du bange for, at den her afsløring kan påvirke jeres salg?

- Det er klart, at der er da ingen af os, som synes det er sjovt, det her. Der har altid været snakket bær og hygiejne, og det er noget, vi har været meget obs om. Så det her er selvfølgelig en sur historie og en rigtig dårlig historie, siger hun.

På Græse Frugtplantage ved Frederikssund har Jesper Thorup 6-8 mennesker til at plukke, og de sælger kun til deres egen gårdbutik.

- Hvordan er toiletforholdene hos jer?

- Vi har meget fine forhold, for vi har lejet nogle beboelsesvogne af den slags, som håndværkere bor i, hvor der er varmt bad og toilet. De står ikke længere væk, end man hurtigt kan gå derhen. Mine plukkere ville slet ikke være her, hvis ikke der var ordentlige forhold.

- Hvad synes du om sådan en sag som den, der er fremme i dag?

- Hvis det er Jeppe, det drejer sig om, så tror jeg nærmere, det handler om, at 3F forsøger at få skovlen under ham. De ligger i åbenlys strid, det er ikke nogen hemmelighed.

- Men vores journalister har jo været derude og dokumentere forholdene?

- Ja, og det skal selvfølgelig være i orden. Der skal være god fødevarehygiejne. Men det er lettere at kontrollere hos os små avlere, som ikke leverer til engros men sælger fra gårdbutikker og har få plukkere. Der er der måske mere kontrollerede forhold end hos de store avlere, som sælger til engros.

Hos Holtgaard, der er en økologisk gårdbutik, har Helge Kjær Sørensen ti plukkere, der har to toiletter til deres rådighed og yderligere to håndvaske.

Han tror, at historien kan betyde noget for jordbærsalget, fordi historierne om VTEC-bakterien viste, at forbrugerne bliver meget påvirket af den slags historier.

- Det kunne jeg nemt frygte. Det kommer da til at gå ud over vores salg, og jeg er da ked af, at en kollega ikke har mere styr på forholdene, siger han.