Kaffetørstige kinesere kører prisen op

Asiaternes efterspørgsel på kaffe får priserne til at skyde i vejret. I forvejen er de fordoblet det seneste år

Kaffebønner kan gå hen og bliver en dyr luksusvare, hvis priserne fortsætter med at stige. (Foto: Colourbox)
Kaffebønner kan gå hen og bliver en dyr luksusvare, hvis priserne fortsætter med at stige. (Foto: Colourbox)

De skandinaviske lande har i mange år drukket kaffe i spandevis. Men nu truer asiaterne den nordiske rekord, som de mest kaffetørstige folkefærd i verden. Ført an af Kina drikker de nemlig det sorte viundermiddel som aldrig før.

Det har fået kaffeprisernes på råvarebørsen i New York til at stige med 104 procent siden juni sidste år. Selvom den tendens ser ud til at fortsætte, kan folk ikke undvære den opkvikkende drik.

- Den høje pris har ikke ført til et fald i efterspørgslen, som fortsat udvikler sig meget dynamisk, siger Denis Seudieu, der cheføkonom hos The International Coffee Organization til Reuters.

Læs også: For meget kaffe gør dig skør

Kinesisk kaffecafe-kultur
Det er primært den store økonomiske udvikling i mange asiatiske lande, der giver den almene befolkning råd til luksusvarer som kaffe. Det fik det globale salg af kaffe til at stige med 2,4 procent sidste år, hvilket sørgede for, at mere end 8 milliarder kilo kaffe blev langet over disken på verdensplan.

En stor del af kaffen i Kina bliver drukket på cafeer. Hos verdens største kaffekæde Starbucks har de da også allerede planlagt fremtiden for det nye stærtk voksende marked. De regner med at øge antallet af cafeer i Kina fra de nuværende 450 til 1500 inden 2015.

Ifølge den kinesiske kaffebranche bliver folk simpelthen afhængige, når de har smagt deres første kop kaffe.

- At drikke kaffe er en vane, og folk der bliver vant til kaffe vil ikke ændre den vane på grund af prisen, siger Fu Jingya, der er generalsekretær i Coffee Branch of the China Fruit Marketing Association, til Reuters.

Læs også: Et par kopper kaffe kan lindre folkesygdom

Dårlig høst
En anden forklaring på de høje kaffepriser skyldes en dårlig høst hos mange af de kaffeproducerende lande. Især ustadigt vejr hos kaffemastodonten Columbia har fået deres lager til at skrumpe. Det gør det svært at følge med den store efterspørgsel på kaffe, hvilket får priserne til at stige konstant.

De høje priser får heller ikke danskerne til at bytte kaffen ud med Red Bull. Vi hører stadig til i toppen blandt de mest kaffetørstige mennesker. Vi drikker nemlig hver især fire kopper kaffe om dagen i gennemsnit, eller det der svarer til 240 liter kaffe på et år.

0 kommentarer
Vis kommentarer