Ukendt årsag til salmonella i øko-kød

Økologiske kyllinger fra Ungarn er via Østrig havnet med multiresistente salmonellabakterier i danske kølediske

Fersk fjerkræ skal holdes seperat i køkkenet, så eventuelle bakterier ikke overføres til andre madvarer. (Foto: Colourbox)
Fersk fjerkræ skal holdes seperat i køkkenet, så eventuelle bakterier ikke overføres til andre madvarer. (Foto: Colourbox)

Der er ingen umiddelbar forklaring på, hvordan der kunne havne multiresistente salmonellabakterier i et parti økologisk kyllingekød.

Fødevarestyrelsen fandt bakterien i 12 ud af 12 prøver, og myndighederne bad derfor grossisten Gråsten Fjerkræ om at trække kødet tilbage fra hylderne.

- Det er et kæmpe chok for os. Vi forstår simpelthen ikke, hvordan det kan ske, siger direktør Gunder Jensen fra Gråsten Fjerkræ til ekstrabladet.dk.

Læs også: Salmonella i økologisk kylling

Kyllingerne er blevet opdrættet i Ungarn og slagtet i Østrig, og da kødet kom til Danmark tog Gråsten Fjerkræ selv stikprøver, der ikke påviste nogen form for skadelig bakterie.

- Vi tror på økologi og bruger ikke antibiotika. Vi er dybt ulykkelige over det her, siger Gunder Jensen, der frygter at mysteriet aldrig bliver opklaret.

Kyllingerne havde sidste salgsdato den 1. juni, og tilbagetrækningen skete først en lille uge senere. Altså lidt sent at fjerne varer, der egentlig ikke burde være i handlen på det tidspunkt.

Det tager tid
- Der er tale om fersk fjerkræ med kort holdbarhed, og de analyser der skal laves, kan ikke gøres hurtigere, siger sektionsleder Eva Rosenørn i Fødevareafdeling Haderslev til ekstrabladet.dk.

Hun minder om, at der kan være forbrugere, der har valg at fryse kyllingekødet. Og at salmonella kun er et problem, hvis kødet ikke gennemsteges, eller hvis der sker en afsmitning på andre madvarer.

Dette er blevet trukket tilbage:

Økologisk hel kylling, vægt 1300-1700g

Økologiske kyllingelår 450- 550g

Økologiske kyllingebrystfilet 325-375g.

Lot. Nr. 101190511

Produktionsdato: 20-05-2011

Mindst holdbar til: 01-06-2011

Mærket med aut. nr. DK 5001

Pakket af Gråsten Fjerkræ ApS

Produkterne er af udenlandsk oprindelse (kyllingerne er opvokset i Ungarn og slagtet/opskåret i Østrig)

Solgt hvor:

SuperBest, Borupsalle, Frederiksberg

SuperBest, Matthæusgade, Vesterbro

SuperBest, Rotunden, Hellerup

SuperBest Jægersborgallé 44, Charlottenlund

SuperBest, Bagsværd

SuperBest Virum

SuperBest Nærum

SuperBest Hørsholm

SuperBest Slangerup

SuperBest Himmerlev

ØkoBest, Kbh V

Kilde: Fødevarestyrelsen

0 kommentarer
Vis kommentarer