Danske bønnespirer ender som skrald

VTEC-frygten har ramt bønnespireproducenterne i den absolutte højsæson, og det får betydelige økonomiske følger

Der er endnu ingen faste beviser mod bønnespirer som smittekilden med tarmbakterien, men frygten lammer salget alligevel. (Foto: Colourbox)
Der er endnu ingen faste beviser mod bønnespirer som smittekilden med tarmbakterien, men frygten lammer salget alligevel. (Foto: Colourbox)

Salget af danske bønnespirer er faldet voldsomt siden smittekilden til den farlige VTEC-bakterie er blevet mistænkt for at komme fra tyske bønnespirer.

Hos Danmarks største producent af bønnespirer, Bønnelykken i Ringsted, har det været en hård uge. Siden smittekilden til den farlige VTEC-bakterie, som har kostet 21 tyskere og en enkelt svensker livet og smittet tusindvis, blev rettet mod tyske bønnespirer, er salget gået ned ad bakke for danske bønnespirer:

- Allerede i mandags faldt vores salg med 50 procent og det samme tirsdag, siger Ulla Essemann, der er direktør i Bønnelykken.

- Vi taber 30.000 til 50.000 kroner om dagen, siger hun til DR Nyheder.

Læs også: Kriseramte landmænd får 150 millioner euro

Bønnelykken producerer 13 forskellige slags spirer og deres årlige omsætning er på ca. 14 millioner kroner. Og lige præcis i disse måneder er det højsæson for spirer.

Derfor gør det ekstra ondt på virksomheden, at danskerne ikke køber spirerne:

- Vi laver et halvt års omsætning i disse måneder. Hvis salget fortsætter, som det er nu, så kan vi ikke klare mere end to måneder, så er vi nødt til at dreje nøglen om, siger Ulla Essemann til DR Nyheder.

Læs også: Yderligere to danskere smittet med VTEC

I går måtte Bønnelykken smide halvandet ton friske spirer direkte i skraldespanden sammen med 4000 bakker, pakkede spirer på grund af det dårlige salg:

- Vi kommer også til at smide ud i dag, men ikke så meget, for vi har sænket produktionen. Vi tør ikke satse, siger Ulla Essemann og fortsætter:

- Havde det her været november eller december, havde det slet ikke været så slemt. Men det er meget hårdt nu, siger hun.

Der er stadig ingen beviser for at VETEC kan føres tilbage til bønnespirer, men de tyske myndigheder har nu taget 500 prøver fra et mistænkt gartneri for om muligt at finde den farlige bakterie der. Og alene mistanken om at smittekilden kommer fra bønnespirer går hårdt ud over de tyske producenter, siger Ulla Essemann:

- Jeg har en tysk kollega, som overhovedet ikke sælger en eneste spire. Han leverer til hele Nordtyskland, men nu er han måske nødt til at lukke sin familievirksomhed, siger hun.

0 kommentarer
Vis kommentarer