Ingen spor af tarmbakterie i bønnespirer

Sundhedsmyndighederne i Hamburg har ikke fundet spor af tarmbakterie i bønnespirer fra gård i Niedersachsen

Der var ikke spor af colibakterier i de tyske bønnespirer - men derfor kan farmen, hvor de blev dyrket, stadig godt være kilden til smitten, mener eksperter. (Foto: Colourbox)
Der var ikke spor af colibakterier i de tyske bønnespirer - men derfor kan farmen, hvor de blev dyrket, stadig godt være kilden til smitten, mener eksperter. (Foto: Colourbox)

De første 23 ud af 40 bønnespirer-prøver fra en økologisk gård i Niedersachsen, som, myndighederne mener, kan være arnested for VTEC-epidemien, indeholder ikke den farlige tarmbakterie, meddeler den tyske delstats forbruger- og landbrugsministerium.

De andre prøver er fortsat ved at blive undersøgt. Jagten på smittekilden er vanskelig, fordi det er flere uger siden, at VTEC-epidemien brød ud i Nordtyskland. Derfor ventes der heller ikke noget endeligt svar i løbet af kort tid, rapporterer NRD.de.

- Men det betyder ikke, at det sætter spørgsmålstegn ved det, som forbrugerministeriet i Niedersachsen har fundet frem til, skriver Instituttet for Hygiejne og Miljø i Hamburg.

- Vi ved nemlig, at VTEC ikke fordeler sig ligeligt i produkterne fra én virksomhed, lyder meldingen.

Læs: Tysk gårdmand forstår ikke bakterieanklage

Fældet på indicier
Søndag meddelte forbruger- og landbrugsministeriet i Niedersachsen, at bønnespirer dyrket på en gård i delstaten kan være årsag til udbruddet af den alvorlige VTEC-epidemi.

Laboratorieprøver har endnu ikke leveret det afgørende bevis, men indicierne er tilsyneladende så entydige, at ministeriet anbefaler, at man undlader at spise bønnespirerne.

Den pågældende gård er nu lukket ned, og myndighederne er i færd med at undersøge i alt 18 forskellige spireblandinger fra gården, blandt andet bønnespirer, broccolispirer, ærte- og kikærtespirer.

Gården har blandt andet leveret spirer til Lübeck, til en kro i omegnen af Rotenburg, til et hotel i Lüneburg og en kantine i Bochum.

Den farlige e-colibakterie har kostet 22 mennesker livet, heraf 21 i Tyskland.