Danske agurkegartnerier i krise

Frygten for den farlige tarmbakterie VTEC fastholder sit tag i danskerne. Agurkesalget er fortsat sløjt

Danske agurkeavlere har de seneste dage smidt agurker ud for godt en halv million kroner om dagen. (Foto: Colourbox)
Danske agurkeavlere har de seneste dage smidt agurker ud for godt en halv million kroner om dagen. (Foto: Colourbox)

Selvom danske agurker blev renset for al bakteriemistanke i tirsdags, er salget langt fra tilbage på det normale niveau.

Den seneste lille uges tid er der kun solgt omkring halvdelen af det antal agurker, der blev solgt før agurkekrisen.

- Det er farligt at slynge en mistanke ud, når man ikke kender kilden. Vores producenter er røget ind i en kæmpe krise, fordi de ikke har kunne få afsat deres agurker, siger Mogens Christensen, næstformand i Dansk Gartneri.

Han glæder sig dog over, at smittekilden nu formentlig er identificeret. Meget peger i retning af bønnespirer fra en enkelt gård i den tyske delstat Niedersachsen, og de tyske myndigheder forventes at komme med de endelige resultater senere mandag.

Læs også: Bønnespirer sælges ikke i danske butikker

Halv million om dagen
Spirerne er blevet solgt på et frugt og grøntmarked for erhvervslivet - Hamburgs pendant til Grønttorvet i København og er ikke endt i nogen danske butikker.

- Det har været den helt store udfordring ikke at vide, hvor smitten kom fra, så det er meget positivt, hvis man omsider har fundet kilden, siger Mogens Christensen.

- Det får nogle kæmpe økonomiske konsekvenser, både i Danmark og i resten af Europa. Hvor meget ved vi ikke endnu - det kommer an på, hvor længe forbrugerne vælger agurkerne fra, fortsætter han.

Den foreløbige vurdering lyder dog, at danske agurkeavlere de seneste dage har smidt agurker ud for godt en halv million kroner om dagen. Samlet set er deres indkomst for 2011 allerede halveret.

- Nu håber vi bare, smittekilden bliver endeligt identificeret, så vi kan komme op på fuld styrke igen, siger Mogens Christensen.

Tarmbakteriens trin for trin

Den farlige tarmbakterie VTEC har inden for den seneste uge hærget i flere europæiske lande, blandt andet i Danmark, hvor 11 er smittet, og flere er indlagt med mistanke for infektionen. Mindst fem danskere har fået skader på leveren som følge af dræberbakterien.

- Udbruddet startede i Tyskland den anden uge i maj, hvor sygdommen ramte flere hundrede i Nordtyskland på flere dage, og kostede to ældre og en ung kvinde livet.

- Der blev samtidig konstateret enkelte tilfælde i Sverige blandt personer, der netop var vendt hjem fra Tyskland.

- Den 26. maj melder Århus Universitetshospital om den første dansker, der er smittet med sygdommen. Patienten er uden for livsfare.

- Samtidig er mindst seks danske patienter indlagt på grund af mistanke om at være smittet med VTEC.

- Samme dag advarer Fødevarestyrelsen mod at spise rå tomater, agurk og bladsalat fra Tyskland. Ifølge de tyske sundhedsmyndigheder er den livsfarlige tarmsygdom blevet spredt via spanske agurker.

- Statens Serum Institut melder løbende om flere smittede i Danmark. Den 27. maj har tarmbakterien gjort mindst syv danskere syge, hvoraf tre har nyresvigt. Alle har været i Tyskland, før de blev indlagt.

- Den 27. maj finder man bakteriebefængte agurker hos to danske virksomheder i henholdsvis Grindsted og Kolind, som har fået leveret spanske agurker fra Spanien.

- Den 30. maj fortsætter antallet af syge og døde i Nordtyskland med at stige. 11 tyskere er foreløbigt døde, og de tyske myndigheder har mistanke om, at mere end 1200 er smittet.

- En af de danskere, der er ramt af VTEC, har som den eneste ikke været i Tyskland. Ifølge Statens Seruminstitut har fem ud af de 11 smittede danskere udviklet nyresvigt.

- Fødevarestyrelsen advarer fortsat mod at spise rå tomat, agurk og bladsalat fra Tyskland samt rå agurker fra Spanien.

ritzau

0 kommentarer
Vis kommentarer