Tarmbakterie går i flere danske nyrer

Nyrerne er sat ud hos otte danskere efter at de er blevet smittet af forurenede grøntsager

På et tysk hospital ser colibakterien VTEC ser sådan ud. Indtil videre har den dræbt mindst 10 tyskere. (Foto: AP)
På et tysk hospital ser colibakterien VTEC ser sådan ud. Indtil videre har den dræbt mindst 10 tyskere. (Foto: AP)

Otte danskere er fortsat indlagt med nyreskader som følge af infektion med den farlige tarmbakterie VTEC, og mindst 21 andre er mistænkt for at være inficeret med bakterien.

Læs også: Sådan undgår du den farlige tarmbakterie

På Odense Universitetshospital er der fem alvorligt syge patienter indlagt, som alle er formodet smittet i Tyskland.

- Det er bekræftet, at de har nyresvigt, de er alle sammen tysk-eksponerede, og tre af dem er ved at være bekræftet mikroiologisk, og vi regner med at få noget mere sernere på dagen, siger Svend Stenvang, ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Odense Sygehus til ekstrabladet.dk.

21 under mistanke
På Skejby Sygehus er det største antal patienter indlagt:

- Vi har 21 i alt: De fire er vi sikre på har VTEC, de 17 er vi i gang med at undersøge, om det er det, de har. Vi regner med at få nogle prøvesvar i dag, siger professor Lars Østergaard fra Infektionsmedicinsk Afdeling på Skejby Sygehus.

Læs også: Myndigheder beroliger: Stop agurkepanik

- Tre af de indlagte har nyrepåvirkning (HUS), og vi har nogle, som er i bedring. Nogle er kommet sig så meget, at vi kan sende dem hjem, og så skal de komme ind til blodprøvekontrol, siger professor Lars Østergaard fra Infektionsmedicinsk Afdeling på Skejby Sygehus til ekstrabladet.dk.

Ikke smittet i Danmark
13 af de patienter, som Skejby Sygehus har haft indlagt, har været i Tyskland, og kan have pådraget sig infektionen der. De resterende otte, heriblandt én som er bekræftet smitte, har ikke været i Tyskland.

- Vi er ved at undersøge, om patientern er smittet med den tyske stamme af bakterien, eller om han bare tilfældigt er blevet smittet herhjemme. Sidste år var der 52 tilfælde af VTEC-smitte i Danmark, og nu er der gået en uge, så man må forvente, at der kunne være én, der var tilfældigt smittet, siger Lars Østergaard.

Tarmbakteriens trin for trin

Den farlige tarmbakterie VTEC har inden for den seneste uge hærget i flere europæiske lande, blandt andet i Danmark, hvor 11 er smittet, og flere er indlagt med mistanke for infektionen. Mindst fem danskere har fået skader på leveren som følge af dræberbakterien.

- Udbruddet startede i Tyskland den anden uge i maj, hvor sygdommen ramte flere hundrede i Nordtyskland på flere dage, og kostede to ældre og en ung kvinde livet.

- Der blev samtidig konstateret enkelte tilfælde i Sverige blandt personer, der netop var vendt hjem fra Tyskland.

- Den 26. maj melder Århus Universitetshospital om den første dansker, der er smittet med sygdommen. Patienten er uden for livsfare.

- Samtidig er mindst seks danske patienter indlagt på grund af mistanke om at være smittet med VTEC.

- Samme dag advarer Fødevarestyrelsen mod at spise rå tomater, agurk og bladsalat fra Tyskland. Ifølge de tyske sundhedsmyndigheder er den livsfarlige tarmsygdom blevet spredt via spanske agurker.

- Statens Serum Institut melder løbende om flere smittede i Danmark. Den 27. maj har tarmbakterien gjort mindst syv danskere syge, hvoraf tre har nyresvigt. Alle har været i Tyskland, før de blev indlagt.

- Den 27. maj finder man bakteriebefængte agurker hos to danske virksomheder i henholdsvis Grindsted og Kolind, som har fået leveret spanske agurker fra Spanien.

- Den 30. maj fortsætter antallet af syge og døde i Nordtyskland med at stige. 11 tyskere er foreløbigt døde, og de tyske myndigheder har mistanke om, at mere end 1200 er smittet.

- En af de danskere, der er ramt af VTEC, har som den eneste ikke været i Tyskland. Ifølge Statens Seruminstitut har fem ud af de 11 smittede danskere udviklet nyresvigt.

- Fødevarestyrelsen advarer fortsat mod at spise rå tomat, agurk og bladsalat fra Tyskland samt rå agurker fra Spanien.

ritzau