Tyskland vil hjælpe spanske agurkebønder

Tyskland og Spanien går sammen om at søge økonomisk hjælp til spanske gartnere, som har mistet store beløb da de fejlagtigt fik skylden for udbrud af farlig tarmbakterie i Tyskland

Spanske bønder kasserer
Spanske bønder kasserer

Spanske landmænd har tabt milliarder, fordi spanske agurker uretmæssigt blev udpeget som kilde til udbruddet af den farlige tarmbakterie VTEC, som har dræbt 18 og gjort næsten 2000 tyskere syge.

Derfor vil Tysklands kansler Angela Merkel nu hjælpe spanierne med at søge finansiel hjælp i EU for at få dækket tabene, skriver Reuters Bureau.

Frisk frugt og grønsager udgør totalt 6,3 procent af Spaniens eksport, og 70,000 jobs er nu i fare som følge af agurkepanikken.

Læs: Nu må du godt spise spanske agurker

Koster også danskerne
Tidligere på ugen meldte en lobbyorganisation for det spanske landbrug ud, at spanske landmænd mistede op imod 200 millioner euro om ugen i den tid, hvor de spanske agurker var under mistanke.

Selv om mistanken imod de spanske agurker viste sig ubegrundet, så opretholder visse lande som Rusland og Belgien et importforbud imod visse spanske grønsager.

Også danske og nordtyske landmænd mærker, at agurker og andet salatgrønt er sværere at afsætte end normalt, sandsynligvis fordi, forbrugerne ikke føler sig trygge ved at spise det.

I Danmark og en række andre lande fraråder fødevaremyndighederne af spise agurk, salat og tomat fra Nordtyskland af frygt for smittefare.

Stabiliseret tilstand
Den præcise kilde til udbruddet er stadig ukendt, og hos det tyske Robert Koch Institut har man ifølge BBC erkendt, at smittekilden muligvis aldrig bliver fundet.

I Tyskland er der tegn på, at sygdomsudbruddet er ved at have stabiliseret sig:

- Situationen er, at antallet af nye infektioner ser ud til at have stabiliseret sig lidt, siger Reinhard Brunkhorst fra hospitalet i Hamborg til Ritzau.

Han betegner udbruddet som 'de seneste årtiers største epidemi forårsaget af en bakterie'. Bakterien er en særlig ondsindet udgave af tarmbakterien VTEC, som på grund af en særlig gensammensætning er ekstra giftig og smitsom.

Samtidig siger de tyske myndigheder, at knap 200 mennesker er blevet smittet med bakterien de seneste to dage. Det bringer det samlede antal smittede siden 1. maj op på 1733. I Danmark tyder det ifølge Statens Serum Institut også på, at infektionen er ved at klinge ud.

0 kommentarer
Vis kommentarer