Dansk ekspert: Agurkebakterien er ikke ny

Statens Serum Institut afviser meldinger om, at den dødelige VTEC-colibakterie er en helt ny bakterieart

Det passer ikke, at den dødelige colibakterie VTEC er helt unik, og at den aldrig er blevet sporet før. Det fastslår Kåre Mølbak, overlæge ved Statens Serum Institut, over for jp.dk.

Han afviser dermed den seneste udmelding fra verdenssundhedsorganisationen WHO.

- Bakterien er dukket op en håndfuld gange inden for de seneste ti år, og på Statens Serum Institut har vi nogle enkelte eksempler på den i vores stammesamling, oplyser han til jp.dk.

Tidligere torsdag lød det ellers fra en ekspert i fødevaresikkerhed hos WHO, at man havde at gøre med en både unik og ondartet bakterieart, som var resultatet af en mutation af to kendte colibakterier.

Kåre Mølbak giver imidlertid WHO ret i, at der er tale om en usædvanlig bakterie, eftersom man ikke har set i den så stort et omfang før.

Indtil videre er 17 danskere blevet smittet med bakterien, og flere af dem har fået alvorlige nyreproblemer. Men ifølge Kåre Mølbak er der dog meget, som tyder på, at smitten har toppet i Danmark.

Herhjemme har bakterien ramt ni kvinder og otte mænd, men i Tyskland er det især kvinder, der er blevet smittet med den. Det skyldes ifølge Kåre Mølbak, at der er langt flere kvinder end mænd, der spiser grøntsager.

- Det er tit, at manden vælger bøffen og at kvinden vælger salaten. Det er også noget, vi har set i andre tilfælde, hvor en bakterie er blevet overført via grøntsager, siger han til jp.dk.

0 kommentarer
Vis kommentarer