Nu må du godt spise spanske agurker

Fødevarestyrelsen ophæver advarsel imod at spise spanske agurker, da de ikke er bevist smittet med den tarmbakterie, som har gjort tyskere og danskere syge

De tyske myndigheder er stadig på bar bund om VTEC-smittens kilde. Et parti spanske agurker var ikke kilde til smitten, viser undersøgelser. (Foto: Colourbox)
De tyske myndigheder er stadig på bar bund om VTEC-smittens kilde. Et parti spanske agurker var ikke kilde til smitten, viser undersøgelser. (Foto: Colourbox)

Fødevarstyrelsen i Danmark ændrer nu anbefalingen om, at man ikke bør spise agurker fra Spanien. Det sker efter, myndighederne i Hamborg meldte ud, at spanske agurker ikke kan udpeges som kilden til den udbredte smitte med tarmbakterien VTEC, som hærger Tyskland.

- Vi ophæver advarslen mod spanske agurker nu, da prøver har vist, at de ikke er smittet med denne e-coli. Advarslen imod rå agurk, tomat og salat fra Nordtyskland opretholder vi, siger Kim Vandrup Sigsgaard fra Fødevarestyrelsen til ekstrabladet.dk.

Læs: Svensker død af frygtet tarmbakterie

Ikke kilde til smitten
Mistanken til de spanske agurker opstod, efter at tre spanske agurker i sidste uge blev testet positive for VTEC.

Men yderligere undersøgelser viste, at den VTEC, som var i agurkerne, ikke er samme type som den, der blev fundet hos de syge patienter. De spanske agurker kan altså ikke være kilden til det udbrud, som er i gang.

- Som tidligere forbliver kilden uidentificeret. Vores håb om at finde kilden til tilfældene af svære komplikationer med HUS (nyresygdom, red.) er desværre ikke blevet opfyldt af disse første resultater, siger den ansvarlige på området, Hamborgs helbredssenator Cornelia Prüfer-Storcks.

Læs: EU sætter alt ind i jagt på bakterie

Spanierne vrede
De tyske myndigheder advarede i sidste uge om at spise agurker fra Spanien, baseret på mistanken om, at de var kilde til VTEC-smitten. Den tyske håndtering af sagen har udløst vrede i Spanien, hvor man føler, at landets grønsagsproducenter uretmæssigt er blevet hængt ud.

- Vi er skuffet over den måde, Tyskland har håndteret situationen på, siger Spaniens landbrugsminister Rosa Aguilar til BBC.

Agurke-krisen har dagligt kostet de spanske producenter af agurker 200 millioner dollars, siger producenternes brancheorganisation ifølge BBC.

VTEC-smitten har ramt hårdest i Tyskland, hvor mere end 1000 er blevet syge og 15 er døde af infektionen. Også danskere er blevet alvorligt syge af bakterien, som kan udvikle sig til den alvorlige sygdom HUS, der medfører indre blødninger og nyresvigt.

Tarmbakteriens trin for trin

Den farlige tarmbakterie VTEC har inden for den seneste uge hærget i flere europæiske lande, blandt andet i Danmark, hvor 11 er smittet, og flere er indlagt med mistanke for infektionen. Mindst fem danskere har fået skader på leveren som følge af dræberbakterien.

- Udbruddet startede i Tyskland den anden uge i maj, hvor sygdommen ramte flere hundrede i Nordtyskland på flere dage, og kostede to ældre og en ung kvinde livet.

- Der blev samtidig konstateret enkelte tilfælde i Sverige blandt personer, der netop var vendt hjem fra Tyskland.

- Den 26. maj melder Århus Universitetshospital om den første dansker, der er smittet med sygdommen. Patienten er uden for livsfare.

- Samtidig er mindst seks danske patienter indlagt på grund af mistanke om at være smittet med VTEC.

- Samme dag advarer Fødevarestyrelsen mod at spise rå tomater, agurk og bladsalat fra Tyskland. Ifølge de tyske sundhedsmyndigheder er den livsfarlige tarmsygdom blevet spredt via spanske agurker.

- Statens Serum Institut melder løbende om flere smittede i Danmark. Den 27. maj har tarmbakterien gjort mindst syv danskere syge, hvoraf tre har nyresvigt. Alle har været i Tyskland, før de blev indlagt.

- Den 27. maj finder man bakteriebefængte agurker hos to danske virksomheder i henholdsvis Grindsted og Kolind, som har fået leveret spanske agurker fra Spanien.

- Den 30. maj fortsætter antallet af syge og døde i Nordtyskland med at stige. 11 tyskere er foreløbigt døde, og de tyske myndigheder har mistanke om, at mere end 1200 er smittet.

- En af de danskere, der er ramt af VTEC, har som den eneste ikke været i Tyskland. Ifølge Statens Seruminstitut har fem ud af de 11 smittede danskere udviklet nyresvigt.

- Fødevarestyrelsen advarer fortsat mod at spise rå tomat, agurk og bladsalat fra Tyskland samt rå agurker fra Spanien.

ritzau

0 kommentarer
Vis kommentarer