Danske agurker er frikendt

Danske agurker er frikendt for den dødsensfarlige coli-bakterie VTEC

Der kan sagtens guffes danske agurker, der nu er frikendt for smittemistanke. (Foto: Colourbox)
Der kan sagtens guffes danske agurker, der nu er frikendt for smittemistanke. (Foto: Colourbox)

Fødevarestyrelsen frikender danske agurker for mistanken om forurening med den livsfarlige tarmbakterie, der særligt raser syd for grænsen.

Der er derfor intet, der tyder på, at danske agurker er kilden til det alvorlige colibakterieudbrud i Tyskland, hvor dødstallet senest har sneget sig op på 14 menneskeliv og smittet mindst 1200.

Læs også: Endnu en tysker død af VTEC-smitte

De danske agurker, som har været under mistanke, stammer fra to større, danske producenter, og er distribueret videre til tyskland af det danske fima Mango I/S. Tyske undersøgelser har kastet mistanke på agurkerne, men den meget lille risiko for, at der skulle findes colibakterier i de danske agurker, er nu fuldstændig fjernet.

Læs også: Derfor rammer tarmbacillen kvinder

- Vi har taget til efterretning, at Fødevarestyrelsen ikke længere finder nogen anledning til at mistænke danske agurker. Men vi havde heller ikke forventet, at Fødevarestyrelsens undersøgelser havde vist et andet resultat, siger Dansk Gartneris næstformand Mogens Christensen i en pressemeddelse.

Læs også: Danske gartnere taber på agurkepanik

1500 børn i fynske institutioner spiste i sidste uge agurker fra grossisten Mango I/S, og sammen med forældrene kan de nu alle ånde lettet op, efter det nu er slået fast, at der ingen colibakterier er fundet på agurkerne.

Læs også: 1500 elever frygtes smittet med tarmbakterie

Fødevarestyrelsen fastholder dog stadig sin advarsel mod rå agurk, tomat og bladsalat fra Nordtyskland og rå agurk fra Spanien.

Herhjemme er 14 danskere smittet med VTEC, og endnu 22 venter på at få svar på de prøver, der kan afgøre, om de også er smittet med tarmbakterien.

Læs også: Sådan undgår du den farlige colibakterie