Tysk bakterie-epidemi tager endnu et liv

14 tyskere er nu bukket under for tarmbakterien VTEC. Antallet af smittede mistænkte er nået op på over 1400

Nu er endnu en tysker død af den frygtede colibakterie. (Foto: Colourbox)
Nu er endnu en tysker død af den frygtede colibakterie. (Foto: Colourbox)

Sundhedsmyndighederne i Tyskland står fortsat på bar bund i jagten på smittekilden bag den omsiggribende VTEC-epidemi.

Mindst 14 tyskere er hidtil døde af den farlige tarmbakterie VTEC, som blev fundet på importerede agurker fra Spanien.

De 12 af ofrene var kvinder, og for første gang er der også tale om dødsfald uden for Nordtyskland.

LÆS OGSÅ: Derfor rammer tarmbacillen kvinder

Samtidig er antallet af bekræftede tilfælde og folk under mistanke steget til flere end 1400. Dermed har yderligere 200 stillet sig i de efterhånden lange VTEC-køer på de tyske hospitaler på blot ét døgn.

353 tyskere har fået en alvorlige følgesygdom HUS, der angriber nyrerne. Og myndighederne regner med, at flere vil bukke under for sygdommen i EU's største land.

- Vi må desværre regne med en fortsat stigning. Infektionskilden er stadig aktiv, siger Tysklands sundhedsminister, Daniel Bahr, efter et krisemøde på Robert-Koch-Instituttet i Berlin mandag aften.

LÆS OGSÅ: 13 tyskere døde af tarmbakterien

Her kalder præsidenten, Reinhard Burger, det da også sandsynligt, at det vil komme til flere dødsfald.

Myndighederne sætter dog deres lid til, at en ny test til sporing af smittekilden kan inddæmme epidemien.

Testen er udviklet af forskere ved universitetsklinikken i Münster, kan bruges af alle molekularbiologiske laboratorier, og den kan på få timer påvise selv små mængder af VTEC-kilder.

LÆS OGSÅ: Bacillens tur fra tarm til agurk

Imens raser tysk landbrug over at miste enorme indtægter, fordi myndighederne har advaret forbrugerne imod at købe agurker, salat og tomater.

Symptomerne på VTEC-infektion strækker sig fra kortvarig, ublodig diaré over svær blodig diaré med voldsomme mavesmerter til alvorlige komplikationer som nyresvigt og dødsfald.

Tarmbakteriens trin for trin

Den farlige tarmbakterie VTEC har inden for den seneste uge hærget i flere europæiske lande, blandt andet i Danmark, hvor 11 er smittet, og flere er indlagt med mistanke for infektionen. Mindst fem danskere har fået skader på leveren som følge af dræberbakterien.

- Udbruddet startede i Tyskland den anden uge i maj, hvor sygdommen ramte flere hundrede i Nordtyskland på flere dage, og kostede to ældre og en ung kvinde livet.

- Der blev samtidig konstateret enkelte tilfælde i Sverige blandt personer, der netop var vendt hjem fra Tyskland.

- Den 26. maj melder Århus Universitetshospital om den første dansker, der er smittet med sygdommen. Patienten er uden for livsfare.

- Samtidig er mindst seks danske patienter indlagt på grund af mistanke om at være smittet med VTEC.

- Samme dag advarer Fødevarestyrelsen mod at spise rå tomater, agurk og bladsalat fra Tyskland. Ifølge de tyske sundhedsmyndigheder er den livsfarlige tarmsygdom blevet spredt via spanske agurker.

- Statens Serum Institut melder løbende om flere smittede i Danmark. Den 27. maj har tarmbakterien gjort mindst syv danskere syge, hvoraf tre har nyresvigt. Alle har været i Tyskland, før de blev indlagt.

- Den 27. maj finder man bakteriebefængte agurker hos to danske virksomheder i henholdsvis Grindsted og Kolind, som har fået leveret spanske agurker fra Spanien.

- Den 30. maj fortsætter antallet af syge og døde i Nordtyskland med at stige. 11 tyskere er foreløbigt døde, og de tyske myndigheder har mistanke om, at mere end 1200 er smittet.

- En af de danskere, der er ramt af VTEC, har som den eneste ikke været i Tyskland. Ifølge Statens Seruminstitut har fem ud af de 11 smittede danskere udviklet nyresvigt.

- Fødevarestyrelsen advarer fortsat mod at spise rå tomat, agurk og bladsalat fra Tyskland samt rå agurker fra Spanien.

ritzau