Junkfood slår din hjerne ihjel

Fedt og søde sager skrumper hjernen. Hjernevævet dør langsomt, fordi det usunde junk sætter sig i blodårerne og forhindrer ilt til de små celler

Uhmm... Hvis herren her også skyller efter med sodavand, og slutter af med kaffe og kage, vil han med tiden få en meget lille hjerne. (Foto: Colourbox)
Uhmm... Hvis herren her også skyller efter med sodavand, og slutter af med kaffe og kage, vil han med tiden få en meget lille hjerne. (Foto: Colourbox)

Det er ikke alene kroppen, der bliver lasket og fed af junkfood. Også hjernen tager skade. Ikke alene ændres den fysiske struktur i styrehuset, også risikoen for demens og hukommelsesproblemer stiger. Faktisk kan fedme og stærk overvægt ælde hjernen før tid, og i gennemsnit lægge16 år oveni alderen på fødselsattesten, skriver Daily Mail.

Hjernen deles groft sagt op i to dele. Den grå substans er hjernebarken og den tænkende del, der kontrollerer musklerne, synet, hørelsen, hukommelsen, følelser og talen. Den hvide substans udgør nervebanerne, der forbindelser områderne. Det er den grå substans, der lider under alt for mange tomme kalorier.

Læs også: Mænd er fede og ligeglade

Er BMI-tallet først røget over 30 (se tabel til højre for artiklen), kan den fede mad også påvirke tankemønstrene. Hjernens beslutningsprocesser vil blive ændret, så der vil opstå trang til endnu mere kaloriemættet mad. På den måde kommer den overvægtige ind i et afhængighedsmønster, hvor målet er det næste hjernedræbende mad-fix.

Men et BMI på 25, hvilket svarer til ’overvægt’, kan også give overarbejde til de grå celler. Den alt for søde og fede mad sætter sig i blodårerne, og forhindrer blodet i at komme ordentligt rundt i hjernen.

Læs også: Nu er de fede flest

Et britisk forskerhold har kigget på hjernen hos personer med BMI på 25 og over 30.

De scannede hjernen på 100 personer, der alle var over 70 år. I gennemsnit var de overvægtiges hjerner mellem fire og otte procent mindre end hjernerne hos dem med normalvægt.

Læs også: Danskerne lader sig ikke skræmme af fedt

Forskerne medtog, at en gennemsnitsperson mister 0,5 procent af hjernen om året. De overvægtige personer havde mistet fire procent mere af hjernen end en normalvægtig, så reelt var de allerede otte år ældre. Allerværst var det for de meget overvægtige, der have mistet otte procent af hjernen, hvilket svarer til 16 år ekstra ældelse.

- Det vil ikke slå nogen ihjel. Men det vil komme til et punkt, hvor svindet vil blive mærkbart – når omkring 10 procent af hjernevævet er dødt, siger professor Thompson bag forskningen til Daily Mail.

Hvad er BMI

BMI står for Body Mass Index og er et tal, der beskriver en persons vægt i forhold til deres højde.

Tallet bruges videnskabeligt som en målestok for, om en person er overvægtig eller normalvægtig. Faktorer som kropsbygning eller muskelmasse påvirker BMI og målestokken gælder kun for personer, som er fuldt udvoksede.

Det betyder de forskellige BMI-tal

Undervægt: BMI under 18,5

Normalvægt: BMI 18,5 - 24,9

Moderat overvægt: BMI 25 - 29,9

Svær overvægt: BMI over 30

(Kilde: Sundhedsstyrelsen)

Udregn BMI:

Du udregner din BMI ved at dividere din vægt i kilo med din højde i anden.

Hvis du vejer 70 kilo og er 1,70 høj, vil dit BMI således være: 70 / (1,70 x 1,70) = 24,22

0 kommentarer
Vis kommentarer