En sprødstegt fiskefilet og to tuber med henholdsvis fed remoulade og mayonnaise er blevet pyntet med Fødevarestyrelsens sundhedsmærke Nøglehullet i reklamer fra henholdsvis Rema 1000 og SuperBrugsen.
Nøglehulsmærket, som blev lanceret af Fødevarestyrelsen i sommeren 2009, skulle ellers gøre det muligt for danske forbrugere at finde hurtigt frem til sundere varer på supermarkedets hylder - kategorier hvor hverken den stegte fiskefilet eller remouladen hører hjemme.
- Ferske frosne fisk kan få mærket, men en paneret fiskefilet med remoulade, hvor Nøglehulsmærket mærket hænger lige ved siden af - det er jo vildledning. Det er netop disse produkter, som mærkningen skulle forhindre, at forbrugeren købte. Så det er massiv vildledning, siger Preben Vestergaard Hansen, der er kandidat i human ernæring og arbejder på Professionshøjskolen Metropol, (tidligere Suhrs Seminarium).
Ikke en svipser
Rema 1000-reklamen er fra påskens tilbudsavis, mens Super Brugsens reklame er fra denne uge. Rema 1000 har tidligere, i september sidste år, været i medier og myndigheders søgelys for at bruge Nøglehulsmærket forkert i deres tilbudsavis.
Sjusket eller vildledende brug af Nøglehulsmærket i supermarkedernes er et gennemgående problem, mener Preben Vestergaard Hansen.
- Jeg har set mange eksempler på, at man bruger mærket forkert, for eksempel ved at sætte det på produkter, som ikke har mærket ude i butikken, eller som her på produkter, som slet ikke er berettiget til at få mærket. Jeg tror, at man bruger mærket bevidst som del af markedsføringen og at man nogle gange vildleder bevidst. Jeg tror ikke på, det er en svipser, for jeg ser det gang på gang, siger han til ekstrabladet.dk.
Skader troværdigheden
Hvis der ikke bliver strammet op på supermarkedernes måde at bruge mærket på, kan det betyde, at mærket helt mister sin værdi som en rettesnor for forbrugerne, siger Preben Vestergaard Hansens kollega, Jon Fuglsang, som er ekspert i markedsføring og forbrugeradfærd:
- Hvis man vil bruge et mærke til at opdrage forbrugerne til at træffe sunde valg, så kræver det gudhjælpemig også, at mærket bliver brugt rigtigt. Mærket må ikke udvande sig selv og det skal have en høj troværdighed, netop fordi det bliver brugt så meget i markedsføringen, siger han.
Når Nøglehulsmærket bliver brugt vildledende, så rammer det ekstra hårdt hos dem, som mærket oprindelig er sat i verden for at hjælpe, mener eksperterne.
- Det kan godt være, at der er nogle bevidste og velinformerede forbrugere, som vil tænke: En stegt, paneret fiskefilet, den kan da ikke få Nøglehulsmærket - det må være en fejl. Men jeg tror ikke, at størstedelen af forbrugerne tænker på den måde, og desuden er det jo netop dem, som i forvejen har nogle usunde madvaner, som mærket skulle hjælpe, siger Preben Vestergaard Hansen til ekstrabladet.dk.