Råddent kød i Nyhavnrestaurant

Både kød og fisk måtte kasseres, og der blev skrevet bøder for 30.000 kroner, da Fødevarestyrelsen besøgte restaurant i Nyhavn i forbindelse med særligt juletjek

Der blev udskrevet bøder for 30.000 kroner for fordærvet kød og lunken fisk, da Fødevarekontrollen i forrige weekend lagde vejen forbi restaurant L'Olivo i Nyhavn 47 i København.

Oksemørbrad, lammekoteletter og entrecote, som blev opbevaret i en kølemontre, var fordærvet, og blev kasseret under tilsynet, viser fødevarekontrollens smiley-rapport. Det dårlige kød udløste en bøde på 20.000 kroner.

Se hele smiley-rapporten her

Men kontrollørerne kunne ikke pakke bødeblokken væk endnu: I montren, hvor der blev opbevaret fersk fisk, blev temperaturen målt til 7,3 grader - den skulle have ligget på 2 grader. Fisken måtte restauranten også smide ud, mens Fødevarekontrollen udskrev endnu en bøde, denne gang på 10.000 kroner.

Ifølge smiley-rapporten havde restauranten tidligere modtaget et påbud, fordi temperaturen i fiskemontren var for høj.

Det var kokkens skyld
I den familiedrevne restaurant L'Olivo forsikrer indehaver Norbert Vaia, at der ikke generelt er problemer med kvaliteten af maden. Men lige den dag, hvor Fødevarestyrelsen kom forbi, var det uheldigvis kikset:

- Kokken skulle have gået det hele igennem, som han plejer at gøre, men han havde ikke nået det - han havde faktisk glemt det. Han er selvfølgelig blevet fyret, for det var hans ansvar at tjekke det hele igennem, siger Norbert Vaia til Ekstra Bladet.

Kølemontren hvor kødet blev opbevaret er efterfølgende blevet skiftet ud, siger han.

Sygdomsbakterier trives
Besøget på L'Olivo skete som led i et december-tjek af 60 udvalgte restauranter og cateringfirmaer, der kørere med specielle juletilbud. Ifølge Fødevarechef fra Fødevareregion Øst, Bjørn Wirlander, er det en alvorlig sag, hvis restauranten havde tænkt sig at servere fisken og kødet for aftenens gæster.

- Hvis man serverer sådan noget, så serverer man altså fordærvet mad, og det er jo det, som vores regler er sat op for at undgå, at folk bliver udsat for. Desuden trives sygdomsfremkaldende bakterier også under de forhold, så hvis uheldet er ude, er det mere risikabelt at have med den slags varer at gøre, siger Bjørn Wirlander til Ekstra Bladet.

På L'Olivo forsikrer man, at de fordærvede varer aldrig ville være havnet på gæsternes tallerkener:

- Det ville det i hvert fald ikke! Vi har aldrig før haft en dårlig rapport angående dårlig mad, vi har altid haft gode smiley og en hyggelig restaurant, siger Norbert Vaia til Ekstra Bladet.

Flere problemer i Nyhavn
Julen er ifølge Fødevarestyrelsen højsæson for sjusk med fødevarer, og L'Olivo var da heller ikke den eneste Nyhavn-restaurant, som ikke bestod Fødevarestyrelsens tjek.

Restaurant 'Gasten og Galionen' fik en gnaven smiley og blev pålagt ekstra kontrol, da lokalet hvor maden blev lavet var 'generelt beskidt'. Desuden var der intet varmt vand til håndvask i hanerne, men restauranten forsikrede, at det varme vand var på vej og klar om en uges tid.

I restaurant Skipperkroen var der også problemer: Her blev fisk, der maksimalt må opbevares ved 2 grader, opbevaret ved knap fem grader, ligesom fiskens kernetemperatur blev målt til omkring de fem grader. Det udløste en indskærpelse med gebyrbelagt ekstrakontrol fra Fødevarestyrelsen.