Arla: Det er ikke for børn

Arlas kategorichef forklarer, at tubeyoghurten ikke er tiltænkt børn. (Foto: Fakta Reklamekatalog)
Arlas kategorichef forklarer, at tubeyoghurten ikke er tiltænkt børn. (Foto: Fakta Reklamekatalog)

Hos Arla afviser kategorichef Lars Brødsgaard, at tubeyoghurten trods den fancy indpakning er tiltænkt børn:

- Produktet er ikke tiltænkt børn, men unge voksne på 16-18 år og op. Mængdemæssigt er det svært at indtage for små børn, siger Lars Brødsgaard.

- Svært at indtage? Du skal skrue låget af og klemme yoghurten ind i munden. Her kan selv de mindste da være med?

- Det har ikke været vores tanke at markedsføre det til børn. Jeg kan ikke afvise, at vi senere kunne lancere et lignende produkt til børn, men der vil produktet blive mindre og indeholde mindre sukker.

- Hvis det ikke henvender sig til børn, hvorfor er der så en advarsel mod at få låget galt i halsen? Det ved voksne vel godt?

- Det er en advarsel til voksne om, at hvis de indtager yoghurten i nærheden af deres børn - for eksempel i bilen - at de så ikke kaster låget om på bagsædet eller lader låget ligge og flyde, når de har spist yoghurten.

- Hvis jeg sad og spiste en tube yoghurt pakket ind i knitrende emballage med flotte farver foran min toårige datter, er jeg sikker på, at hun ville være vild efter at smage...

- Produktet er tiltænkt unge voksne. Børn kan også synes, det er spændende, når deres forældre drikker juleøl.

- De to eksperter fra Professionshøjskolen Metropol kritiserer Arla for ikke at leve op til sit sundheds- og ernæringsansvar ved at markedsføre et produkt, som de mener ligner et morgenmads- eller snackmåltid til børn, der tangerer til det usunde. Hvad siger I til det?

- Det er tiltænkt som et snack-måltid til unge voksne, og vores undersøgelser viser, at det er et langt bedre alternativ, end det, de unge ellers vælger som sodavand, slik, kager og chips. Vi er vores ansvar bevidst, og hvis vi skal forbedre folkesundheden, så må vi rykke forbrugerne gradvist. Det er godt nok at have et tilbud, som er ultrasundt, men når de ikke spiser det, forbedrer det ikke sundheden.

I en Coca Cola er der ifølge næringsdeklarationen 10,6 gram sukker pr. 100 milliliter sodavand.

- Det er ikke en stor forskel fra yoghurten, men du drikker jo typisk en større mængde sodavand end den mængde, der er i yoghurten. Men jeg vil give Arla ret i, at tubeyoghurten er et sundere alternativ end sodavand, fordi det blandt andet indeholder 3,5 gram protein. Alligevel er det en pænt stor portion sukker i forhold til, hvad et skolebarn maks. må få om dagen. Det er cirka 50 gram sukker. Hvis barnet spiser en tubeyoghurt, indtager det altså 32 procent af det sukker, det må få på en dag, siger Preben Vestergaard Hansen, kandidat i ernæring og sundhed og adjunkt på Professionshøjskolen Metropol.

Ifølge næringsdeklarationen på den tube yoghurt, ekstrabladet.dk har fået forelagt, er der otte procent sukker pr. 100 gram. På Arlas hjemmeside står der dog, at der er syv gram sukker.