De danske mikrobryggerier reklamerer gerne med deres lokale tilhørsforhold, men når man køber deres øl i supermarkederne, er der stor sandsynlighed for, at det er produceret på et bryggeri i udlandet.
Flere mikrobryggerier har lagt størstedelen af produktionen i andre og billigere lande, som Polen, Sverige og Belgien - og ofte oplyser de ikke om det. Det skriver Politiken i dag.
Hareskoven - i Polen
For eksempel får Bryggeri Skovlyst i Hareskoven nord for København brygget en del af sin øl i Polen.
Raasted Bryghus uden for Randers får brygget en tredjedel af sin øl i udlandet, blandt andet i Belgien.
Bryggeriet Mikkeller, der er anerkendt for sine eksperimenterende øl, får lavet meget af sit øl i Belgien og Norge.
Øl fra Gribskov brygget i Sverige
Øllet fra Brøckhouse, et firma, der oprindelig reklamerede med sin beliggenhed i Gribskov, er i virkeligheden fremstillet på Åbro Bryggeri, en af Sveriges største bryggerivirksomheder med en omsætning på mere end en halv milliard kroner.
Det står ingen steder på flasken.
Det er vildledning
Forbrugerrådet er opmærksom på problemet. Formand Camilla Hersom siger, at der ikke er krav om mærkning af oprindelsesland, når det gælder øl. Det er derfor ikke ulovligt at nøjes med at skrive, at øllet er brygget i EU.
- Men det er stærkt vildledende at påstå, at øl er brygget på et lille lokalt bryggeri, hvis det ikke er tilfældet, siger Camilla Hersom.
Ølproducent: Det er normalt
Firmaet Premium Beer Import købte i 2009 rettighederne til navnet fra det konkursramte mikrobryggeri Brøckhouse, som nu bliver brygget i Sverige.
De mener ikke, at det er vildledende at sælge svensk øl i danske flasker.
- Det er helt almindeligt, at man køber sig ind der, hvor der nu er brygkapacitet til en konkurrencedygtig pris. For os handler det om at lave en god øl, og ikke, om det lige foregår i Danmark eller ej, siger Premium Beer Imports direktør, Jan Erik Andersen.